Knjiga „Iz dnevnika“ autorke Tanje Sekulić objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Izdavač knjige je Milorad Popović, recenzent Lidija Vukčević, redakturu potpisuje Nada Bukilić, lektor knjige je Željko Milović, slika na korici je „Pozorište“ Tanje Sekulić, a dizajn i grafičku obradu potpisuje Danijela Popović.

O knjizi „Iz dnevnika“ pisali su u pogovoru Lidija Vukčević i Vanja Lazović. „Imajući u vidu žanrovski koncept tzv. short story, kratke priče, koja je izrasla iz novinskog podlistka i ima već dugu tradiciju u povijesti književnosti, Tanja Sekulić svoju  zamisao  o zbirci priča postavlja reflektirajući naratorsku fokalizaciju iz spektra različitih uglova. Često je to točka gledišta djeteta, u onim dokumentarno-fikcionalnim ostvarenjima gdje suveniri infantilnog pamćenja dominiraju kao narativni medaljoni. Ipak zapažamo u koncepciji i izvedbi svake priče stanovitu autorsku upitanost. Ono naime što ona usustavlja je naprije kaos životnih situacija, slučajnih događaja, doživljaja odnosno priča sama kojom nešto želi postaviti u središte čitateljske pažnje. To je najprije, rekli bismo, bizarnost zbivanja ili kuta promatranja, ona začudna unutarnja zakonitost koja se opire zajedničkom nazivniku tzv. realističkog ažuriranja zbilje. Autorica to čini upravo nekom  naizgled obratnom logikom: sabire ih po vanjskoj nevažnosti. Njeni zapleti ipak gravitiraju nekom  pripovjednom središtu sabranosti“, zapisala je Vukčević.

„Vješto preplićući fakte i fikciju, autorica lako šeta kroz lične storije, običaje, navike, ljudske poroke i mane, ali i slikarsto, literaturu, muziku, univerzalno. Ipak, uvijek o ljudima, neobičnim susretima i životima usmjeravajući svoju vizuru na jedinstveni, uski prorez u sjećanju, laserski, neuljepšano, nenakićeno. Ponekad bolno i teško, ponekad duhovito i puno života. Inteligentno. Iskreno, nadasve“, zaključila je Vanja Lazović.

Tanja Sekulić je rođena 6. avgusta 1963. godine u Nikšiću. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Baru. Fakultet za pomorstvo završava u Kotoru. Studij Slavistike na Sorbonni u Parizu, đe i magistrira. U ovom trenutku piše u Crnoj Gori.

 

 

 

Tagovi: , ,

 

Bez komentara

Budite prvi.

Poruka


 

 
 

Kalendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930