OKF – Nova knjiga “Smrt Trajka Lisice i druge priče”

 

OKF - logo

 
 

Knjiga “Smrt Trajka Lisice i druge priče” makedonskog pisca Sande Dodevskog, objavljena je u izdanju kuće Oktvoreni kulturni forum na Cetinju. Urednik izdanja je Pavle Goranović, a izdavač Milorad Popović.

 

IZ RECENZIJA:

Knjiga Smrt Trajka-Lisice i druge price“Novi svijet u pričama S. Dodevskog jeste njegova Makedonija. Izazov su mu teme iz djetinjstva, iz života, razumije se, smještene i istrgnute iz seoske sredine, nošene u najskrovitijim mjestima duše. Slika mirno. Pripovijeda škrtim izrazom, ali mu je potez veoma, veoma silovit i mnogoznačan! I to što slika, izvodi na malom prostoru, a opisano i napisano – ispričano kao da se samo od sebe širi, pa njegove kratke priče ostavljaju utisak poeme ili romana… Iako su mu teme pripovijedanja naizgled na fonu egzistencionalnog – značenje im je univerzalnijeg karaktera. U jednoj od priča u kojoj se traga za kamenom iz rijeke, autor nam na veoma sugestivan način poručuje da je sve prolazno, ali ako u toj prolaznosti pronađemo i uzmemo makar i samo djelić nečega – kao da smo uzeli dio vječnosti. Sami stil pripovijedanja kod S. Dodevskog je na granici realističnog i fantastičnog; ljude i događaje opisuje najčešće kroz dvije boje: crvenu i crnu, obje podjednako sjenčajući kao privid ili simbol nastajanja, trajanja i konačnog nestanka”.

Taško Georgievski – član Makedonske akademije nauke i umjetnosti

 

“Smjestivši svoje priče pod svojevrsni duhovni etimon, autor ih je sveo vezivnim stvaralačkim tkivom na kompleks unutrašnjih odrednica. Kao i kod svakog pripovjedača od nerva, kod Dodevskog nema krupnih događaja, niti spektakularnih životnih drama. To je, crnogorskom čitaocu, još uvijek nedovoljno poznat svijet koji je Dodevski kompoziciono, a naročito stilski, uobličio u cjelovitu proznu tvorevinu, u kojoj, u nekolikim pričama, ima čak i „apstraktne realnosti“, razmještene u uporednoj perspektivi, u tek naznačenim slojevima rudimentarnosti. Dodevski ovo naročito vješto čini sa odsjajima i odbljescima djetinjstva i pečalnoga života koji se jedva naslućuje, a sav svijet koji je predmet piščeve projekcije smješten je na obalama jedne rijeke. Rijeka je „u gotovo svim pričama“, piščeva vododjelnica sa čijih obala uspijeva da stvarnost pretače u san pripovjedača i u san književnih likova, ispisujući njihove živote, čas u mastilo izvrnute stvarnosti, čas perom zamočenim u žestinu njihovih života – otvarajući tako vidike za raznovrsnija, pa i drugačija tumačenja od ovoga”.

Dragiša Madžgalj

 

O AUTORU:

Sande Dodevski - januar 2014Sande Dodevski rođen je u selu Jačince – Kumanovo 1947. godine. Nakon završetka vojnopomorske škole, vanredno je studirao i diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Banjaluci, a potom i na Filozofskom fakultetu u Zadru na odsjeku Jugoslovenska književnost – filozofija…

Objavio je zbirku kratkih priča Kamen iz reke. Dobitnik je Andrićeve nagrade za kratku priču; nagrade časopisa „Život“; nagrade dnevnog lista „Pobjeda“ i specijalne nagrade za putopis u Frankfurtu. Objavljivao je aktivno u časopisima „Stvaranje“, „Mostovi“, „Doclea“, „Crnogorski književni list“. Bavi se bibliotečkom djelatnošću i prevodilačkim radom. Član je „Matice crnogorske“ od njenog osnivanja. Živio u Herceg Novom, a trenutno naseljen u Đenovićima.