Objavljen je novi broj časopisa za kulturu, književnost i društvena pitanja Ars, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika iz Podgorice.

Broj otvara nova poezija Milorada Popovića pod naslovom „Agnostik  i nebo“. Slijede zapisi Miroslava Mićanovića „Neposlano. Poslano“, a zatim odlomak iz rukopisa knjige pjesama „Poljubac iz francuske ulice“ Vesne Radović, pod nazivom „Gitara Danila Kiša“.

Kratka priča „Greta“ poznatog bosanskohercegovačkog pisca Faruka Šehića, objavljena je u ovom broju „Arsa“. Josip Mlakić potpisuje odlomak iz romana „Evanđelje po Barabi“. Crnogorska književnica Lena Ruth Stefanović je objavila tekst „Putnici“, iz „Ciklusa priča posvećenog sećanju na Sretena Asanovića“. Svetozar Savić za Ars potpisuje „Barski solilokvij“, a slijedi poezija Nenada Rizvanovića „Valceri iz Translajtanije“. Olivera Knežević za ovaj broj Arsa je priložila poeziju „Ples u Vremenu“. Slijede poetski zapisi Nadije Rebronje „Chat dijalozi“. U novom Arsu nalazi se tekst Enesa Halilovića „Mečka“, posvećen Ćazimu Muji.

Poezija Ivan Vazova pod nazivom „Oslobođenje“ objavljena je u ovom broju časopisa u prevodu Lene Ruth Stefanović sa bugarskog jezika.

„Pogled na Vltavu ili iveri zbilje prvih časova“ Joséa F. A. Olivera, za Ars je sa njemačkog prepjevala Verica Tričković. U ovom broju je objavljen tekst Andree Štift-Laube, „Bure s vinom“, koji su preveli sa njemačkog Jelena Knežević i Ljubomir Ivanović. Tekst Marijan Fejtful „Wild horses wouldn’t drag me away“… je prevela Tanja Bakić. Pavle Goranović je pisao o najljepšim pjesmama Abdulaha Sdrana, u tekstu pod naslovom „Jezik i zemlja, pjesnik i grad: jedinstveni Kismet“. Poezija pod naslovom „Gusle“ objavljena je u ovom broju Arsa koju je preveo i o njoj napravio zabilješku Tonko Maroević.

„Homersko pitanje“ je u tekstu za ovaj broj obradio Nedim Mušović, a Jasna Šamić je objavila tekst „Andrić u Parizu“. Aleksandra Nikčević-Batrićević je pisala o knjizi „Kembridžov priručnik za pisanje žena u doba romantizma“ (The Cambridge Companion to Women’s Writing in the Romantic Period, priredila Devoni Lozer, profesorka na Katedri za anglistiku Državnog univerziteta u Arizoni, u saradnji sa naučnicima koji su u dosadašnjem radu bili posvećeni rekonstruisanju problematike koja otkriva žensku stranu romantičarske priče, njeno drugačije razumijevanje i emancipaciju ženskog glasa). Aleksandra Nikčević-Batrićević je prevela i tekst Džulijane Spar pod naslovom „Poetički stav“.

Slijedi tekst Zorana Koprivice „Iskušavanje đavola“, a potom prilog Sofije Kalezić “Dokumentarnobiografska proza Lidije Vukčević, o knjizi „Kiši li neprekidno nad Kotorom?“  u izdanju Skaner studija, Zagreb, 2012 i „Istinite priče“ istog izdavača iz 2014. godine. U ovom broju je objavljen tekst Miljenka Jergović „Grob Vuka Krnjevića“.

Broj zatvara Besjeda Milorada Popovića povodom Njegoševe nagrade pod naslovom „Borba za Njegoševo nasljeđe“.

 

 

Tagovi: , , , ,

 
 

Kalendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031