OKF – Objavljena knjiga “Put u središte zemlje”

 

OKF - logo

 

 

Knjiga «Put u središte zemlje», švedskog pjesnika Larsa Gustafssona, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Radi se o izabranim djelima ovog važnog nordijskog pjesnika, koje je za OKF preveo i priredio Refik Ličina. Prevodilac i priređivač je za ovo izdanje pisao predgovor u kojem govori o poetici Gustafssona.

«Lars Gustafsson je jedan od najvećih živih nordijskih i evropskih pjesnika. Njegove knjige s jednakim se oduševljenjem i brzinom štampaju kako na maternjem tako i na mnogim drugim svjetskim jezicima. Debitovao je sa zbirkom Putnici u balonu (Ballongfararna), 1962. godine. Prva pjesma u zbirci već nosi dva motiva koji će, u mnogim varijantama, zauzimati centralno mjesto u ukupnoj Gustafssonovoj lirici: problem identiteta i iluzija da je (nemogući) život moguć. Sam naslov takođe otkriva i Gustafssonovo specifično interesovanje za tehničke kuriozitete: starinske mašine, napuštene ili izgubljene objekte, stvari i predmete, sva ona očaravajuća otkrića i eksperimenti koji nemaju nikakvu praktičnu primjenu», zapisuje Ličina u predgovoru.

Put u srediste zemljeLARS GUSTAFSSON rođen je 1936. godine, Västerösu (Vesteros, Švedska). Studirao je estetiku, sociologiju i filosofiju na univerzitetu u Upsali. Bio je jedan od osnivača studentskog književnog kluba Siesta, pri kojem mu i izlazi prva knjiga, kratki poetski roman Vägvila (Putni odmor). Dvije godine docnije objavljuje roman Poeten Brombergs sista dagar och död (Zadnji dani i smrt pjesnika Bromberga) koji se smatra njegovim istinskim debitantskim djelom. Godine 1961. postaje urednik značajnog i uticajnog časopisa BLM – otvara ga prema savremenim evropskim tokovima i okuplja oko sebe nova, «drukčija» književna imena.

Prvu zbirku poezije Ballongfarara objavljuje 1962. godine. U isto to vrijeme postaje urednik u Bonniersu, najvećoj nordijskoj izdavačkoj kući i ovo mu radno mjesto pruža izvrsne komunikativne mogućnosti. Odlučujući događaj za njegovu buduću književnu (pa i profesorsku) karijeru biće nastup sa Grupom 47 u Sigtuni 1964. Tom prilikom upoznaje Hansa Magnusa Encensbergera koji mu prevodi pjesme na njemački i otvara vrata uticajnih časopisa i književnih krugova. Kao stipendist DAAD odlazi 1972. u Berlin, gdje ostaje dvije godine. Tu piše dva prva romana Vuna (Yllet) i Sigismund (Sigismund) iz petotomnog ciklusa Naprsline u zidu (Sprickorna i muren, 1978–1978). Godine 1978. doktorira na univerzitetu u Upsali, doktorska disertacija Jezik i laž (Språk och lögn); 1981. konvertira u jevrejstvo; 1983. godine postaje profesor germanskih studija i filosofije na University of Texas, Austin, gdje će raditi do penzije; 2006. godine, vraća se u Švedsku. Iste te godine objavljuje zbirku (roman u stihovima) Nedjelje američke djevojčice (Den amerikanska flickans sondagar). Književna produkcija Larsa Gustafssona je fascinantna: broji oko 90 knjiga. Lars Gustafsson je dobitnik brojnih skandinavskih i svjetskih književnih nagrada i priznanja (jedna od poslednjih: Thomas Mann-priset av Bayerischen Akademie der Schönen Künste, 2014. Gustafsson je prvi strani pisac koji je odbio ovu nagradu). Djela mu se prevode na sve veće jezike u svijetu.

Izdavač knjige je Milorad Popović, urednica izdanja Dragana Tripković, a likovni urednik izdanja Suzana Pajović.

Više o ovom djelu uskoro možete čitati na našem sajtu: www.okf-cetinje.org.