Operske minijature u Luštici Bay


Ovog septembra po prvi put u produkciji Operosa Montenegro Opera Festivala biće predstavljen operski konceptualni program Opera (• (Opera korona). Ovaj program Operosa izvodi u saradnji sa dugogodišnjim partnerom – ekskluzivnim ljetovalištem Luštica Bay. Program će biti izveden u neđelju, 13. septembra 2020. godine, u 20 časova u amfiteratru u Marina naselju. Ulaz je slobodan.

Prema riječima reditelja Vladana Đurkovića, Opera (• (Opera korona) nastala je iz aktuelne situacije i iz istraživanja dvije ključne riječi: maska i distanca. “Pokušao sam da se sjetim umjetnika u čijem se opusu nalazi bilo kakva maska i distanca. I sjetih se… Bob Vilson, američki reditelj.”

Prema riječima Đurkovića, zajedno sa Filipom Glasom kompozitorom, Vilson je tvorac velikih muzičkih predstava koje su obilježile sam kraj XX vijeka i pomjerile umjetnički izraz u jednom novom smjeru.

Đurković je pred soprane Milicu Lalošević i Natašu Jovović postavio izazov: KAKO DA PJEVAM SA MASKOM? Lako. Maska nije nužno fizička, već je stilizovana, takozvana šnimkerska maska, lice pokriveno bijelom bojom. U pozorištu to znači brisanje emocija, depersonifikacija i sklanjanje akcenta sa pokreta lica na pokret tijela. Šta se dešava sa tijelom? Ono je distancirano od svega oko sebe, od predmeta, od emocija, a glas i pokret postaju jedino sredstvo komunikacije.

Opera (• u kontekst današnjice stavlja djela Mocarta, Hendla, Gunoa, Verdija, Bizea, a instrumentalnu podršku čini gudački ansambl Doclea koji broji za članove istaknute i mlade crnogorske gudače.

Operosa Montenegro Opera Festival ima za cilj da podrži mlade operske umjetnike te promoviše razvoj regionalnih i lokalnih operskih mogućnosti. Luštica Bay je dugogodišnji partner Festivala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 14 =