„Orkanski visovi“ pred kolašinskom i bjelopoljskom publikom

Predstava „Orkanski visovi“, koprodukcijsko ostvarenje „Barskog ljetopisa“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, tokom predstojećeg vikenda biće odigrana u Kolašinu i Bijelom Polju, u sklopu svoje prve mini pozorišne turneje na sjeveru Crne Gore.

Na scenama Centara za kulturu Bijelo Polje i Kolašin, 28. i 29. septembra, sa početkom u 20h, publika će uživati u prvoj dramatizaciji klasika engleske i evropske književnosti spisateljice Emili Bronte na Balkanu.

Režiju za ovaj komad potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka dok su dramatizacija i dramaturgija povjereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.

Prema riječima Ive Čukić Šoškić, pozorišne kritičarke, predstava „Orkanski visovi“ nije, kako bi se u prvom mahu očekivalo, samo melodrama o neostvarenoj ljubavi, već se kroz zamršenu priču punu obrta nameću razni podteksti podstičući nas u otkrivanju mnogobrojnih značenja teksta – o čednosti bića dok još nije uslovljeno očekivanjima društveno prihvaćenih vrijednosti i normi, o surovom neprihvatanju drugačijih, o nikad pomirenim staleškim nejednakostima u društvu i igrama moći, rasizmu, o bezdanu ljudske samoće s kojom se svako rodi i čezne za nečijom pažnjom… i tako redom. Takođe, realistički jezik ove predstave je efektan i britak, na mahove stilizovan i pun simbolike, a opet ne postajući nikad suvišan, banalan ili patetičan, pružajući gledaocu mogućnost totalnog uživljavanja u radnju, baš kao prilikom čitanja ovog klasika.

U predstavi glume: Miloš Pejović, Ana Vučković, Dejan Ivanić, Katarina Krek, Petar Burić, Jelena Simić, Branka Femić Šćekić, Danilo Čelebić i Ognjen Raičević.

Scenografiju potpisuje Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dok je za muziku bila zadužena Slobodanka Bobana Dabović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 4 =