Otvaranje 15. koncertne sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra


U utorak, 5. oktobra sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar otvoriće svoju petnaestu po redu koncertnu sezonu.

Pod vođstvom njemačkog dirigenta Kirila Stankova, kapelmajstora operskog ansambla Državnog pozorišta u Kaselu (Njemačka) koji je sa našim simfoničarima već imao dva uspješna nastupa, biće izveden ciklus pjesama za glas i orkestar  – „Pjesme umrloj djeci“ Gustava Malera, potom „Nokturno br. 1“ („Oblaci“) i „Nokturno br. 2“ („Praznici“) Kloda Debisija, kao i „Simfonija br. 3“, op. 90. Johanesa Bramsa.

Solističku dionicu u Malerovim „Pjesmama umrloj djeci “interpretiraće Ulrike Šnajder (mecosopran), članica ansambla Državne opere u Kaselu koja je ostvarila niz naslovnih uloga u operama R. Vagnera, R. Štrausa, K. Sen-Sansa, L. Janačeka, i drugih.

Ulaz za koncert je slobodan uz obaveznu rezervaciju karata na telefon 068 366 319, radnim danima od 9 do 15. Shodno epidemiološkim mjerama, broj mjesta u auditorijumu je ograničen, a za ulazak na koncert neophodno je posjedovanje Nacionalne digitalne Covid potvrde.


BIOGRAFIJA DIRIGENTA

KIRIL STANKOV prvi put je privukao međunarodnu pažnju 2013. godine kao finalista renomiranog Takmičenja dirigenata u Bezansonu (Francuska). Od tada postaje zamjenik šef-dirigenta Opere u Lajpcigu, a od 2017. dvije sezone radi kao kapelmajstor i asistent dirigenta Gartnerplac teatra u Minhenu. Stankov je potom imenovan za kapelmajstora i zamjenika muzičkog direktora u pozorištu Forpomern (Njemačka).

Izvodio je opere u operskim kućama u Manhajmu i Magdeburgu, orkestarske programe sa Radijskim simfonijskim orkestrom MDR iz Lajpciga, Njemačkom filharmonijom Merk, Novom filharmonijom Minhena, te održavao koncerte sa filharmonijama u Nojbrandenburgu, Jeni i Frajbergu. Evropski dirigentski angažmani, između ostalih, uključuju nastupe s Državnim orkestrom Lorene (Francuska) i Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Stankov je takođe veoma zapažen i zbog svog pedagoškog umijeća, inspirativnog mentorstva i podrške mladim muzičarima. Sa velikim uspjehom debitovao je 2018. godine u Elbskoj filharmoniji u Hamburgu predvodeći Sjevernonjemački akademski orkestar.

Od sezone 2021/22. Kiril Stankov će biti kapelmajstor operskog ansambla Državnog pozorišta u Kaselu (Njemačka).

BIOGRAFIJA SOLISTKINJE

Ulrike Šnajder je studirala solo pjevanje u Bazelu i Berlinu. Pohađala je i brojne majstorske kurseve, da bi se potom pridružila operskom studiju Bavarske državne opere u Minhenu.

Nakon Minhena, dobija angažman u Luzernu, a od 2000. do 2005. godine, kao i 2010/11, članica je ansambla Operske kuće u Haleu, rodnom gradu G. F. Hendla. Gostujuće nastupe imala je u Hamburškoj državnoj operi, Teatru Masimo u Palermu, pozorištima u Libeku, Esenu, Vesbadenu i Frankfurtu, kao i na Hendlovom festivalu u Getingenu.

Njen repertoar, između ostalog, uključuje operske uloge u Vagnerovom Tristanu i Izoldi (Brangena), Rajnskom zlatu (Erda), Valkirama (Frika) i Sumraku bogova (Valtrauta), ulogu medicinske sestre u operi Žena bez sjenke i Klitamnestre u Elektri R. Štrausa,Dalile u Sen-Sansovom Samsonu i Dalili i Kostelničke u operi Jenufa L. Janačeka. Trenutno je članica ansambla Državne opere u Kaselu (Njemačka).

Ulrike Šnajder stekla je međunarodni ugled i kao koncertni solo izvođač. Njen umjetnički profil upotpunjen je redovnim radijskim snimanjima, kao i koncertima u Gevandhausu (Lajpcig), Berlinskoj filharmoniji ili dvorani Tonhale u Cirihu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 19 =