Palestinske filmske večeri u KIC-u

Kinematografska ostvarenja renomiranih palestinskih stvaralaca biće prikazana u okviru manifestacije „Palestinske filmske večeri“ koju organizuju Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori i KIC „Budo Tomović“, a otvoriće je u poneđeljak, 11.oktobra, Nj.E. ambasador Rabi Al Hantouli i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović.

            Manifestaciju ćemo organizovati od 11. do 13.oktobra, u sali Dodest, od 20 sati.

             Prvi dan manifestacije obilježiće kratkometražni nagrađivani film “Poklon” (2020) palestinske rediteljke Farah Nablusi koji prati Yusefa i njegov pohod u kupovinu poklona supruzi, odnosno majci.

             Iste večeri biće prikazan i film „Bombone“ (2017) o palestinskom zatvoreniku čija žena je osmislila odvažan i lukav plan kako da njih dvoje ostvare svoje tajne želje.

              Projekcija filma “Pravo u raj” (2005) o palestinskim prijateljima iz djetinjstva koji se dobrovoljno prijavljuju u Palestinski pokret otpora sa zadatkom da izvrše bombaški napad planirana je za 12.oktobar.

              Trodnevnu manifestaciju zatvoriće film reditelja Hanija Abu Asada “Omar” (2013) o istoimenom mladiću koji je preko dana pekar, a noću pripadnik “oslobodilačke grupe”. Film je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film 2014. godine, a dobio je i specijalnu nagradu žirija “Un Certain Regard” na Kanskom festivalu 2013. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − eight =