Peti dan Kotorskog festivala za djecu

 

 

 

Naivno je misliti kako djeca ne znaju šta znači tuga

Predstava koprodukcije 3 pozorišta dirnula sve prisutne

 

Kotor, 06. jul 2017.

 

Kotorski festival pozorišta za djecu je čuven po tome što razbudi i razveseli grad, međutim, njegovo glavno obilježje su predstave, koje se dugo pamte.

Petog dana festivala izvedena je predstava RIBA nastala u koprodukciji Teatra Tortoise in a Nutshell (SCT-UK), Teatar Katapult (DK) i Macrobert Art Centar (SCT-UK). Autori projekta su Tortoise in a Nutshell i Ann Sofie Oxenvad, a režiju potpisuje Ross MacKay. Nakon završetka predstave mogli ste vidjeti publiku kako uplakana izlazi iz Kulturnog centra. Zašto? Šta se desilo? Zar ovo nije dječiji festival? Bilo bi naivno misliti kako djeca ne znaju šta znači tuga, kako se tinejdžeri nikad nijesu susreli sa pojmom/osobom koja boluje od depresije, i kako narkomanija nije jedan od dominatnih problema među mladima. Publika je u izvanrednoj glumi Alexa Birda i uz orginalnu muziku Jima Harbourne mogla da osjeti usamljenost, melanholiju i destruktivnost koja dolazi do tačke kulminacije. Scena je predstavljala okean, kao simbol misterije, dubine i osjećanja, i na njoj se nalazio jedan čamac, nemoćan spram velikih morskih oluja i talasa. Autor projekta objašnjava da je to priča o čovjeku i ribi, i neočekivanom uticaju koji imaju jedno na drugo. Kompleksna emotivna stanja uspjela su biti prenesena publici sa jako malo riječi, ali dovoljno estetskih i čulnih nadražaja, da je talas koji je zapljusnuo čamac, povukao i gledalace sa sobom.

 

 

U likovnom programu juče je otvorena izložba MUZEJ PORODIČNIH SJEĆANJA, koju su organizovali UNICEF i Vlada Crne Gore uz podršku EU i fondacije Telenor. U okviru pratećeg programa izvedena je predstava PRVA ŽURKA, Akordov dječiji teatar i nastupio je JPU Radost. U književnom programu održana je promocija knjige SANJAM PJESME, Kristine Kamenarović. A na VII Festivalu gudača izveden je koncert PRIJATELJI.

Druga predstava na glavnom programu PISMO, bila je u produkciji Paolo Nani Teatra, kao i predstava DŽEKIL NA LEDU, koju je publika imala prilike pogledati četvrtog dana festivala. Komična monodrama sa Paolom Nanijem nastala je u režiji Nulla Facchini. Predstava je od 1992. godine izvedena 1400 puta na četiri strane svijeta, u 38 zemalja! Paolo Nani ponavlja 15 puta scenu istu scenu ali sa različitim zadacima, tako da je ista priča ponavljana: unaprijed, unazad, sa iznenađenjima, na vulgaran način, u pijanom stanju, kao u vesternu ili hororu ili nijemamom filmu, kao cirkusna tačka, itd. Predstava je upoznala publiku sa različitim stilovima glume i manirima kojima se služi komedija. Najmlađima su bile dopadljive brze transformacije glumca iz jednog žanra u drugi, interakcija i nepredvidivost.

Pozivamo vas na šesti dan Kotorskog festivala pozorišta za djecu! Možete pogledati predstavu ROMEO I JULIJA (21.30h, Ljetnja pozornica) u produkciji Gradskog pozorišta Podgorice. Za ljubitelje muzike, nastavlja se VII Festival gudača i biće izveden koncert BAROKNI VITRAŽI (21.00h, Muzej grada Perasta). U okviru prateće programa biće održan inkluzivni mjuzikl CRVENE CIPELICE (20.00h, Pjaca od kina) i NEKA NAS OSMIJEH GRIJE (21.00h, Trg od oružja) u izvođenju NVO Dječijeg saveza iz Tivta i Podgorice.