Petrovac – Izložba slika i fotografija Morakot Ketklao i Milene Živković

 

 

U Galeriji „Marko K. Gregović“, Spomen dom „Crvena komun“ u Petrovcu, u petak 25. maja 2018.godine u 20 časova biće otvorena izložba fotografija i slika dvije umjetnice, Morakot Ketklao sa Tajlanda koja će se predstaviti izložbom 11 radova  pod nazivom ,,Granice mogućnosti” (akrilik na platnu, većeg formata) i Milena Živković sa Cetinja koja će se predstaviti publici sa 15 fotografija pod nazivom ,,Jedan dan” (digitalna fotografija velikog formata).

Izložbu ce otvoriti Slobodan Stanić, majstor Aikido-a, a može se pogledati do 4.juna 2018.godine.

Morakot Ketklao je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti, Univerzitet Čjang Maji. Master studije završila je na Fakultetu za slikarstvo, skulpturu i grafičku umjetnost, Univerziteta Silpakorn u Bankogu, Tajland. Takođe, usavršavala se na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Lajpcigu, u Njemačkoj, u klasi prof. Albe D’Urbano. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za stvaralaštvo. Priredila je šest samostalnih izložbi. Učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u Evropi i Aziji. Radi kao asistentkinja na Fakultetu likovnih umjetnosti Chaiang Mai na predmetu slikarstvo. Živi i radi u Čjang Majiu na Tajlandu.
 

Milena Živković je rođena 1982. godine na Cetinju. Diplomirala  i magistrirala 2006-2010 na fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinj, u klasa prof. Anke BurićJedna od osnivača art grupe Žižo mural studio. Godišnja nagrada Fakulteta likovnih umjetnosti za grafiku. Nagrada za idejno rješenje murala na konkursu ,,Nauka i umjetnost“ u organizaciji Ministarstva nauke Crne Gore.

Živi i radi u Podgorici i na Cetinju.
 

Morokat Ketklao, magistar slikarstva zapisala je u tekstu koji prati katalog izložbe:

U Antropocenom dobu djelovanje čovjeka ima značajan uticaj na ekosistem svijeta. Klimatske promjene u prirodi postale su jedan od najvažnijih produkata našeg vremena. Ono što opažamo kao prirodno je u najvećoj mjeri simulacija, uprkos romantičnoj noti o ravnoteži i harmoniji sa prirodom. Ljudi su promjenili globalnu klimu planete Zemlje i efekat ljudskog uticaja tokom Antropocena, nastavlja sa rastom. Pokušavam da stvorim jedan drugačiji prostor u mojim slikama, istražujući koliko se granice mogućnosti mogu proširiti. Postoji želja za životnim mirom, bez granica i bez ograničenja, za predstavljanjem relacija između elemenata koji čine prirodno okruženje u ovoj epohi. Predstave svemira su iz hemisfere, prisutna je i stalna promjena na nebu, nemoguća za objasniti, kao i nužnost da se nosimo sa granicama i ograničenjima naše planete koja utiču i na život i na um. 

Milena Živković je takođe u tekstu koji prati katalog izložbe zapisala (dio teksta posvećen njenom ocu Miodragu Žilu Živkoviću): …“Ciklus radova Jedan dan i Svjetlost dana su dokumenti mog posmatranja. Polazište rada je dan, tačnije isječak, doba dana, trenutak u jednom danu. Odabir trenutka je intuitivan, nesvjesan i proizilazi iz neslučajne prisutnosti baš tog trenutka u kojem je nastala fotografija. Sakupljam kadrove, događaje iz svakodnevice koji u sebi, pored naizgled jednostavnog prizora, nose poetiku trenutka, svjetlosti, događaji koji teže da izazovu možda najblaže katarzično osjećanju u svojoj jednostavnosti, posebno mislim na seriju fotografija zraka sunca snimljenih na teritoriji Crne Gore iz ciklusa Svjetlost dana.

Inspirisana konceptualnim umjetnikom Marselom Dišanom, koji je jednom prilikom kada se vratio iz Pariza svom prijatelju poklonio praznu epruvetu, Air de Paris (vazduh Pariza), počela sam snimati i sakupljati kadrove zraka sunca, smještajući ga u formi kruga radi većeg fokusa i metafizičkog utiska, upisujući u nazivu rada: datum, sat, minut i mjesto u kojem je snimljena fotografija. Igrajući se kontekstom vremena, mjerljivog satnog vremena i vječne sadašnjosti koja je u kontinuumu. Sve ovo odgovorno nazivam svojim pokušajem i potrebom, ukidajući određenja kao što su: djelo, stil i pravac.”…

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 2 =