Petrovac – Izložba slika i skulptura “Zemlja Kosmosu”

 

 

 

Izložba slika i skulptura „Zemlja Kosmosu“ Jelene Pavićević otvara se u utorak, 5. septembra 2017. godine, u 20 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu.

 

 

Jelena Pavićević je rođena u Podgorici 1989. godine. Osnovne i specijalističke studije, odsjek vajarstvo završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje u klasi prof. Milivoja Babovića. Apsolvent je na master studijama Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek vajarstvo, u klasi prof. Mustafe Skopljaka. Dobitnica je Godišnje nagrade za vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje 2012. godine; Prve nagrade na konkursu „Umjetnost za Život“ – Zdrava Dona Montenegrina (nagrada za idejno rješenje nakita) kao  i Nagrade ULUCG,  Milunović, Stijović, Lubarda 2017.

Učesnica je mnogih internacionalnih kolonija. Izlagala je na velikom broju kolektivnih izložbi i  priredila šest samostalnih izložbi. Učestvovala je kao rezident u Dukley European Art Community u Kotoru 2016. godine.

Članica je ULUCG-a od 2012. godine.

Dio teksta iz kataloga

„U generaciji mlađih crnogorskih vajara prisutnih na domaćoj likovnoj sceni, skulptura vajarke Jelene Pavićević javlja se kao značajan i autoritativan primjer umjetničkog reagovanja na različite spoljašnje i unutrašnje utiske i izazove. Akademski odgojena u najboljem maniru klasičnog poznavanja tretmana materijala, u smislu njegovog suštinskog prihvatanja i razumijevanja, autorka radi figure u terakoti, na tragu antropomorfnih sadržaja, mitskih i arhetipskih sugestija, gdje materijal gotovo da postaje narav stvorenih oblika. Ta privrženost materijalu – glini, kao takvom, proizilazi najprije iz razloga što njegova priroda najtačnije emituje i podstiče te duboko utisnute taloge primarnosti, rustičnosti i mističnosti njene skulpture, čiji sadržaj se javlja kao emanacija nekog nadvremenskog ili čak kosmičkog značenja.“

Milica Bezmarević,
istoričarka umjetnosti

Izložba se može pogledati do 25. septembra.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =