Petrovac – Izložbe slika „Inside/Unutra“ Davida Delibašića

 

 

Izložbe slika „Inside/Unutra“ Davida Delibašića otvara se u četvrtak, 17. avgusta 2017. godine u 21 čas, u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu.

 

 

Kratka biografija

Rođen 1986. u Nikšiću, Crna Gora. Završio osnovne studije 2010. i master 2012. godine na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu, Italija, smjer slikarstvo u klasi prof. Duzepea Modika. Učestvovao na pet samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Nikšiću.

Tekst iz kataloga

Umjetničko stvaralaštvo Davida Delibašića može biti opisano kao minuciozno i lucidno. U svom karakterističnom metamorfozičnom stilu, umjetnik nam se ovom prilikom predstavlja serijom slika i crteža koje djeluju kao upečatljivo svjedočanstvo o traumama modernog čovjeka.

Ishodište Delibašićeve ikonografije je portret i figura čovjeka. Na prvi pogled, ovi klasični slikarski motivi nikada nijesu formalno ili banalno tretirani, naprotiv, iako su izvedeni sa izvrsnom tehničkom preciznošću, njihova osnovna karakteristika je uznemirujuće kompleksna emocionalna dimenzija. Deformacije portreta i figura ne prikazuju se kao drame, već kao rezultat dijagnoze stvarnosti. Ova objektivnost nikako nije slučajna; mise-en-scene i atmosfera ovih radova mogu se osloniti na psihoanalitičku teoriju (naročito na teoriju snova, pojedine slike izgledaju kao kadrovi noćne more) ili na postmodernizam (reference iz pop kulture, Tippi Hedren i Alfred Hitchcock neočekivano se pojavljuju u jednom radu), međutim, umjetnik se odriče bilo kakve direktne veze sa školama mišljenja i egzistencijalističke probleme i dileme predstavlja isključivo slikarskim sredstvima.

Distorzivna fantazmagorija, posebno uočljiva na crtežima, izgleda kao da se direktno pojavila iz autorove podsvijesti. On joj beskompromisno dopušta da „stvori“ ova bića, čije postojanje je nesigurno ali i nemoguće opovrgnuti. Stoga, prikazana trauma, strah i otuđenost pripadaju jednako posmatraču koliko i autoru. Svijet koji se gradi i razgrađuje na ovim radovima tretmanom disfiguracije prikazuje redukovane mentalne slike, svedene na osjećaj anksioznosti i boli. Sve figure na radovima organski se stapaju sa pozadinom koja postaje prostor transcendencije: na slikama se ovaj efekat postiže kontrastnim tonovima koji su nanešeni vibratnim potezom četkice, a na crtežima zasjenčavanjem uglja koja stvara osjećaj istovremene transparentnosti i iluzornosti.

Zahvaljujući snažnom ekspresivnom izrazu ovi radovi nam omogućavaju različite nivoe tumačenja i razumijevanja, podsjećajući nas na jednu od najvažnijih lekcija moderne umjetnosti: prilagoditi oblik, i po cijenu izobličenja, potrebi vlastitog izraza i time učiniti vidljivom stvarnost skrivenu ispod površine.

Milena Eraković
istoričarka umjetnosti

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 1 =