Petrovac – Otvaranje izložbe „Refleksije praistorije u bronzi“ i predavanje „Situlska umjetnost“

 

 

JU Muzeji i galerije Budve u okviru manifestacije međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine nastavljaju program u ponedjeljak, 24. septembra 2018. godine u 20 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu. U pitanju je dokumentarna izložba arheoloških fotografija „Refleksije praistorije u bronzi“, autora Boruta Križa, dipl. arheologa i kustosa Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta (Republika Slovenija). Izložbu prati stručno predavanje „Situlska umjetnost“ koje će održati autor.

Sjutrašenjem otvaranju izložbe prisustvovaće predstavnica Ambasade Republike Slovenije u Crnoj Gori, Stanka Štrukelj (zamjenica Ambasadora), kao i Jasna Dokl Osolnik, direktorica Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta.

Više podataka o postavci i samoj izložbi zabilježeno je u stručnom katalogu koji je prati: „Ideja situlske umjetnosti nastala je na Bliskom istoku još krajem 2. milenijuma prije naše ere. U vrijeme cvjetanja mediteranske trgovine i feničanskih trgovačkih veza, te uspona grčkih gradova-polisa i uspostavljanja njihovih kolonija širom Mediterana, došlo je do kontakta grčke civilizacije, a time i grčke orijentalne umjetnosti s Etrurcima na Apeninskom poluostrvu. Ono su je proslijedili stanovnicima starijeg gvozdenog doba na području Alpa. Izrazom situlska umjetnost označavamo likovno izražavanje izvedeno u tankom bronzanom limu koje je sredinom 1. milenijuma prije nove ere cvjetalo na prostoru današnje sjeverne Italije, Slovenije, Istre, sjeveroistočne i zapadne Austrije. Situlski prizori su bili izrađeni na situlama, poklopcima, futrolama bodeža i mačeva, na kopčama pojaseva, posudama, šljemovima, minđušama i zavjetnim pločicama.“

Izložba će biti otvorena za javnost do 15. oktobra.

 

Koordinator ovogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine“ u Budvi i kustos izložbe u ime JU Muzeji i galerije Budve je Dušan Medin, diplomirani arheolog i master menažer u kulturi. Svi događaji u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Budvi i Crnoj Gori će se realizovati u periodu od 21. do 30. septembra, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore. Podsjeća se da je manifestacija ove godine pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“, kao i da održava u Evropskoj godini kulturne baštine (2018).