Petrovac – Predstava „Bog masakra“

 

 

U srijedu, 16. maja 2018. godine, JU „Grad teatar“ nastavlja sa programom „Grad teatar – Crvena komuna“, koji realizuje u saradnji sa JU „Muzeji i galerije“.

U „Crvenoj komuni“, sa početkom u 20 časova, biće izvedena predstava Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja „Bog masakra“ po tekstu Jasmine Reze, a u režiji makedonskog reditelja Siniše Evtimova.

Nakon premijere u Kraljevskom pozorištu, istaknuto je: “Glumci Omar Bajramspahić, Jelena Đukić, Marija Labudović i Vule Marković podigli su publiku na noge odigravši poznatu dramu Jasmine Reze. Smatraju da tekst, iako napisan u Francuskoj, važi i za naše podneblje, naročito kada je riječ o mladim generacijama roditelja i njihovom odnosu prema sopstvenoj djeci. Premda je riječ o inostranom tekstu, i crnogorsko društvo može se bez problema uključiti u ovo preispitivanje mentaliteta evropskog  građanina, čiji dijalog, obilježen širokim  osmijehom, istovremeno  počinje  kvalifikacijom  da je dječak bio ‘naoružan’ štapom, a onda i konstatacijom da je ‘unakazio’ svog druga. Predstavu koja zahtijeva tačnost i ogromnu koncentraciju, glumci su uspjeli sagraditi zahvaljujući prostoru i povjerenju koje im je dao reditelj”.

Kritičarka Maja Mrđenović je u osvrtu na predstavu napisala: “Vrijednost ove izvedbe ponajviše je u uspješnom balansiranju između psihološko-društvene uvjerljivosti i komične stilizacije, čemu je oslonac nenametljiva, ali slojevita i tačna režija Evtimova, te nijansirani i uvjerljivi glumački nastupi, koji likovima, koji su u suštini tipovi, daju izvjesnu složenost i ovaploćuju sve njihove potencijalne dimenzije”.

U predstavi igraju: Marija Labudović, Jelena Đukić, Vule Marković i Omar Bajramspahić. Scenografiju i izbor muzike uradio je reditelj Siniša Evtimov, konsultant i lektor je Dubravka Drakić, a kostimograf je Marija Vujović.

Informacije i rezervacija karata putem telefona +382 33 402 935.