Petrovac – Promocija monografije ,,Kulturna istorija Paštrovića”U četvtak, 9. maja 2019.godine, od 19.00 časova u kino sali Spomen doma „Crvena komuna“, Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ organizovaće predstavljanje monografije „Kulturna istorija Paštrovića“, autora prof. dr Nikole Samardžića, dr Mile Medigović Stefanović, dr Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina.

            Monografija je publikovana u izdanju renomirane izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u okviru edicije ,,Vrt”, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Recenzenti monografije su akademik Branislav Mitrović, prof. dr Bojan Žikić, dr Miroslav Luketić i prof. maestro Bojan Suđić. „Kulturna istorija Paštrovića“ podjednako na stručan i popularan način osvetljava osobenosti paštrovskog kulturnog prostora kroz minule epohe. Vremenski raspon tema koje se obrađuju počinje sa srednjim vekom, kada se patrijarhalno paštrovsko biće formira kao kompaktna plemenska zajednica, a završava se Drugim svetskim ratom koji uspostavlja novi poredak, kako u svetu, tako i na ovom malom primorskom pojasu.

            Na promociji će govoriti dr Zlata Marjanović, Davor Sedlarević, Dušan Medin i Zorica Stablović Bulajić.

            Promocija će biti održana u okviru Međunarodne multidisciplinarne naučne konferencije „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost“, koju organizuje Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ u saradnji sa Centrom za istraživanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina. Konferencija se ralizuje od 8. do 11. maja ove godine u Spomen domu „Reževići“ i Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu na Moru.