“Pinokio” najbolja predstava 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

 

Znak Kotor Art 445

 
 

U srijedu, 10. jula 2013. godine zatvara se 21. Kotorski festival pozorišta za djecu, prvi segment 5. međunarodnog festivala KotorArt, svečanim uručenjem nagrada o kojima su odlučivali Dječji žiri i Žiri grada. Za deset dana izvedeno je 16 predstava u glavnom programu, a vidjeli smo preko 90 programa ukupno. Učestvovalo je više od hiljadu djece, mladih i profesionalaca iz 22 zemalje. Po ocjeni organizatora osim najvećeg broja programa, ovogodišnji Festival je imao i najveći broj gledalaca ikad.

Pobjednicka predstava PinokioPo Odluci Dječjeg žirija, ali i Žirija grada najbolja predstava 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu je predstava „Pinokio“ u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore koju je po tekstu Jelene Mijović, po poznatom romanu Karla Kolodija, režirala Snežana Trišić.

Dječji žiri Drugu nagradu dodjelio je Pozorištancu Puž iz Beograda za predstavu „Princeza u zamku duhova“, za koju tekst i režiju potpisuje Aleksandra Milavić Dejvis, dok Treća nagrada Dječjeg žirija ide u ruke novoosnovanog Nikšićkog lutkarskog pozorišta „Šćućkin“ za njihovu prvu predstavu „Crvenkapa“ koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Goran Bulajić.

I Dječji žiri i Žiri grada ove godine dodjeljuju po jednu Specijalnu nagradu i oba žirija odlučila su da to bude za špansku predstavu „Klik“, koju je izvela Trupa Pep Bou iz Barselone.

Asitež (Assitej) Crne Gore prvi put ove godine dodjeljuje Specijalno priznanje za umjetničko dostignuće i novu scensku osjećajnost i to portugalskoj predstavi iz Pinjal Nova za ulični performans i instalaciju „Prolaz“ koja nas opominje „da smo svi posjetioci ovog vremena i prostora, da smo samo u prolazu i da je naš cilj da posmatramo, da rastemo, da volimo…“

U radu Dječjeg žirija učestvovali su: Teodora Latković, Miljana Tujković, Anja Radonjić, Lena Uzelac, Laura Petrović, Anđela Vujović, Marko Subotić, Željko Krivokapić, Andrej Krivokapić, Ruđer Marđonović, Maša Radovanović, Jovana Risteljić, Gracija Brguljan, Martin Mihaliček i Andrijana Karadžić.

Žiri grada Kotora radio je u sastavu: Vjera Rašković, predsjednica i članovi Slađana Mijanović, Dubravka Jovanović, Marina Dulović i Tvrtko Crepulja.

Svečano zatvaranje i proglašenje najboljih predstava biće na Trgu od oružja u 21 h. Ključeve grada, koje je za vrijeme Festivala čuvala Milica Kašćelan, iz Kotora, učenica 6. razreda OŠ „Narodni heroj Savo Ilić”, preuzeće nazad potpredsjednik Opštine Kotor gospodin Branko Nedović, a poslije dodjele nagrada nastupiće gosti iz Južnoukrajinska iz Ukrajine koji će izvesti umjetničko zabavni program „Nadahnuće“.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART