Počelo prijavljivanje za Takmičenje za električnu i akustičnu gitaru

 

 

Takmičenje za električnu i akustičnu gitaru i glas – Electric Guitar Competition powered by The Capital Plaza – programska novina ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja gitarista, održaće se u podgoričkom Hard Rock Cafe-u, 23. i 24. maja ove godine, pod sloganom „Naoštri se!“. Specijalan gost i jedan od članova žirija biće Vlatko Stefanovski koji će održati koncert 23. maja u Atrijumu Capital Plaza centra sa početkom u 21 čas.

Takmičari će svoje izvođačke sposobnosti odmjeriti u kategoriji Električna gitara, ili pak Akustična gitara i glas, za koje se mogu prijaviti kao solisti, ili u paru. Organizatori su pozvali zainteresovane svih uzrasta da se prijave za učešće na prvom ovakvom takmičenju u Crnoj Gori.

Učesnici su dužni da do 20. maja, na mejl adresu montenegro.competition@gmail.com, pošalju prijavni list sa programom, skeniranu kopiju lične karte ili pasoša i dokaz o uplaćenoj kotizaciji. Sve informacije o proceduri prijavljivanja, kao i prijavni list mogu se naći na zvaničnom sajtu festivala, www.guitarmontenegro.com, kao i na FB stranici i grupi Montenegro International Guitar Competition.

Za pobjednike su, uz podršku prijatelja takmičenja, pripremljene brojne nagrade. Tako će prvoplasirani u obje kategorije osvojiti Yamaha akustičnu gitaru u vrijednosti od 1.150 eura, D’Addario poklon paket, poklon vaučer Strings by Mail, kao i video snimanje nastupa, TV i radio promociju. Generalni sponzor prve nagrade je Euro-Unit Montenegro. Za drugoplasiranog opredijeljen je vaučer u iznosu od 250 eura, kao i D’Addario poklon paket, koji će, uz besplatnu kotizaciju za Međunarodno takmičenja gitarista 2019. dobiti i trećeplasirani.

Takmičenje za električnu i akustičnu gitaru i glas samo je jedan programski segment ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja gitarista, koji će se osim u Podgorici, održati i u Tivtu, od 25. maja do 28. maja, a čiji su glavni nosioci NVO Anagastum, Muzički centar Crne Gore, Centar za kulturu Tivat i Hotel Regent (Porto Motenegro). Ovaj segment obuhvatiće, između ostalog, koncert i majstorske radionice jednog od najboljih klasičnih gitarista današnjice – Manuela Barueka (Kuba/SAD), koji će tom prilikom premijerno nastupiti u Crnoj Gori. Značajan segment programa činiće nastupi i majstorske radionice Mladih zvijezda, pobjednika gitarskih takmičenja u Evropi.

Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja će se u naredne četiri godine jednim dijelom finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima. U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije i Velike Britanije. Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka.