Počinje 14. Festival mediteranskog teatra Purgatorije 2019.g.Otvaranje 14. Festivala mediteranskog teatra Purgatorije 2019.g. je u neđelju 30.06. na Ljetnjoj pozornici Centra za kulturu Tivat sa početko u 21:30h.

Ove godine, čast da otvori Festival ima renomirana dramska umjetnica i dugogodišnja prijateljica Festivala Seka Sablić.

Pozorišna predstava “Fiorentinski šešir” Ežen Labiš, pozorišta “Boško Buha” iz Beograda u režiji i adaptaciji Darijana Mihajlovića igraće se  na  otvoranju ovogodišnjih Purgatorije.

O predstavi

Vodvilj je nastao kao kovanica reči voix de ville  glas grada. Za taj tipično gradski žanr vezujemo tipične francuske stvari kao što su šampanjac, ljubavni trougao, ljubavnika u ormanu, salone sa više vrata, kuplete….

U Francuskoj krajem XIX vjeka  postoji zaoštrena podjela između građana, seljaka sa dodatkom trećeg staleža, aristokrata, obeznađenih padom drugog Francuskog carstva i ponovnim obnavljanjem Republike poslije pada Napoleona III. Sva je ta tri svijeta Labiš povezao jednim jedinim šeširom koji postaje paradigma ludosti društva u dekadenciji. Ovaj komad se u originalu zove “Italijanski slamnati šešir” i igra se već više od vijeka.

Rene Kler je snimio svoj čuveni istoimeni film po ovom komadu, insceniran je trenutno u Kini, Hrvatskoj, Izraelu, Americi, Italiji a naposlijetku, naravno i u Francuskoj. Svako je dodao ponešto od svoga mentaliteta, a  nadamo se da će ova beogradska potjera za šeširom opravdati razlog zbog koga se ovaj komad toliko dugo nalazi na pozornicama širom svijeta.

IgrajuDejan Lutkić, Goran Jevtić, Zoran Cvijanović, Vladan Dujović,  Dragoljub Denda, Uroš Jovčić, Aleksandar Radojičić / Milan Marić, Nenad Nenadović,  Miloš Vlalukin, Teodora Ristovski, Lena Bogdanović, Katarina Gojković, Jelena Trkulja, Ivana Lokner, Saša Nićiforović, Đorđe Kreća / Arsenije Tubić….