Podgorica – Božični koncertNakon dvije godine pauze, Muzički centar Crne Gore i Crnogorsko narodno pozorište nastaviće 19 godina dugu tradiciju održavanja koncerata povodom božićnih praznika. Uoči Božića koji se slavi po gregorijanskom kalendaru, u četvrtak, 20. decembra 2018. godine, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni CNP-a nastupiće renomirani vokalni ansambl iz Slovenije – „Slovenački oktet“. Iz bogate muzičke riznice insipirisane ovim praznikom oktet će izvesti djela iz domena katoličke duhovne muzike, potom božićne napjeve iz različitih krajeva Evrope, kao i kompozicije slovenačkih autora.

Na inicijativu slovenačkih imigranata koji žive u Sjevernoj Americi, 27. septembra 1951. godine, u zgradi Slovenačke filharmonije, na zahtjevnoj audiciji izabrano je osam muških pjevača i tom prilikom oformljen je SLOVENAČKI OKTET. Glavni cilj ansambla bio je njegovanje i obogaćivanje vokalnog repertoara, od renesansne do savremene muzike, kao i slovenačke tradicionalne muzike. Više od 40 pjevača bilo je dio ansambla, koji je tokom 60 godina postojanja nastupio na svim najznačajnijim scenama širom svijeta. Slovenački oktet poslužio je kao sjajan primjer mnogim sastavima u Sloveniji, pa je tokom svih prethodnih godina njihovog rada osnovano preko 100 okteta. Ansambl je dobio nekoliko priznanja: Prešernovu nagradu (1957), nagradu Prešern fondacije (1964), Nacionalno priznanje za zasluge (1966), nagradu Udruženja slovenačkih kompozitora (1971), Drabosnjakovu (1975) i nagradu Orlando di Laso (1984), kao i Zlatni orden slobode Republike Slovenije (1996).

Važnu prekretnicu za ovaj sastav predstavljala je 1996. godina, kada je promijenjena kompletna grupa pjevača. Novi mlađi članovi su ipak nastavili tradiciju svojih prethodnika. Na koncertu priređenom povodom jubileja 50 godina od osnivanja, sastav je izveo najpoznatije kompozicije iz svog reperoara, što je im je donijelo svjetsku slavu. Oktet je objavio tri CD-a s najljepšim slovenačkim pjesmama. U 2007. godini objavljena je knjiga Slovenački oktet u kojoj je autor Boris Pangerc sumirao aktivnosti sastava tokom svih godina rada. Slovenački oktet nastupa na svim većim muzičkim festivalima i ohrabruje mlade sastave širom Slovenije da njeguju slovenačku tradicionalnu i umjetničku muziku.