Podgorica – Izložba digitalnih printova „Intriga“ Brigite Antoni

 

Galerija Centar

 

 

U četvrtak, 29. oktobra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba digitalnih printova Brigite Antoni pod nazivom „Intriga“.

Brigita Antoni - RadBrigita Antoni je rođena 1987. godine. Diplomirala je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2010. godine.  Dobitnica je Nagrade za slobodan crtež na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i Nagrade za plakat „Osvajanje grada”  FIAT i Evropska noć istraživača – Podgorica 2010. Izlagala je na grupnim izložbama u Crnoj Gori, Italiji i Makedoniji a samostalno je izlagala u Herceg Novom.

U uvodnom tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „Posmatrano kroz dugu povijest umjetnosti san je bio i biće i u savremenoj umjetničkoj praksi lajt motiv brojnih autora. Najeksplicitniji primjeri su Bošov „Vrt uživanja“, Dalijeva „Paranoja“, „Tajna i melanholija ulice“ Đorđa de Kirika. Frojd u „Tumačenju snova“ ističe da je san „kraljevski put u nesvjesno”. San kao polazište odgoneta se i u radovima Brigite Antoni. Ideja je bila, ističe, da se stanje svijesti koju određuje u ovom slučaju prošlost ne dešava kroz princip sjećanja, koja mogu biti iskonstruisana, već kroz nesvjesne intimne snove koji oživljavaju prošlost u sadašnjosti. Naziv izložbe je „Intriga“ koja u našem jeziku označava smutnju, spletku, dramski zaplet. Međutim, za umjetnicu ova riječ je „iracionalno stanje svijesti” u kojima se različito prelamaju situacije i događaji i to vrlo kriptično. Više nego jasnoći njeni radovi teže očitovanju svoje biti. Umjetnica kao da namjerno zameće tragove smisla koji, prelomljeni kroz sopstveno iskustvo gledaoca, jesu izazov kontemplaciji.

U gradnji digitalnih crteža prvo su nastajale linijske crno- bijele skice koje je kasnije „punila” različitim teksturama da bi označila mjesto intrige – iracionalnog stanja svijesti i potom ih pretvarala u digitalni oblik.“

Postavka u galeriji „Centar“ se može pogledati do 17. novembra.