Podgorica – Izložba fotografija kanadske umjetnice Natalije Daust

 

 

Izložbu fotografija kanadske umjetnice Natalije Daust pod nazivom “Korean dreams 2016” publika će moći pogledati od 4. do 11.maja u izložbenom holu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

              Riječ je o najnovijem projektu Natalije Daust, seriji od 25 složenih fotografija objedinjenih nazivom “Korean dreams”, koje govore o anksioznom bezumlju Sjeverne Koreje.

              Veliki dio svoje karijere Daust je posvetila istraživanju svijeta fantazije: skrivene želje i potrebe koje podstiču ljude da sanjaju, da se oblače, idu izvan konvencionalnih granica i bježe od stvarnosti. U seriji “Korean dreams” ona istražuje ovaj impuls ne kao individualni izbor stanovnika Sjeverne Koreje, već kao način života na koji je prisiljena cijela nacija.

              Tokom faza izrade, Daust namjerno zatamnjuje fotografije, tako da se slojevi filma ljušte, a slike postaju prigušene sve dok činjenice ne počnu da nestaju u ovom procesu, a osjećaj nerealnog i nestvarnog dođe u prvi plan. Ovaj metod izrade asocira način na koji se informacije prenose u Sjevernoj Koreji. Krajnji rezultat su fotografije koje govore o sjevernokorejskom društvu, nedostatku informacija i prikrivanju istine.

              Natalija Daust rođena je i odrasla u Montrealu (Kanada). Proboj na fotografsku scenu napravila je 1997. godine dok je tematski fotografisala sobe u Carlton Arms hotelu u Njujorku. To je bila njena prva samostalna izložba, i od tada Daust je realizovala niz konceptualnih projekata koji su je odveli na razne strane svijeta: Tokio, Brazil, Sidnej, Švajcarski Alpi… Njen cilj kao umjetnice je da pomjera granice fotografije, koristeći eksperimentalne metode.