Podgorica – Izložba fotografija “Rat sjećanja”               Izložba fotografija “Rat sjećanja”, autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića biće otvorena u organizaciji Centra za nenasilnu akciju i KIC-a “Budo Tomović” u četvrtak, 14.marta 2019. godine, u izložbenom holu KIC-a u 19 sati.

               Na otvaranju govore: Davorka Turk, Tamara Zrnović i Nedžad Horozović, a moderator je Radomir Radević.

                Izložba fotografija “Rat sjećanja” je dio projekta Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.). Projekat za jedan od svojih ciljeva ima dokumentovanje politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini.

                “Ti spomenici svedoče o društvu i vremenu u kojem su izgrađeni. Slika o sebi koju smo kao društvo gradili je slika o povređivanju, o neprerađenom gubitku, o neosetljivosti na bol drugih. Slika je ružna, ali upozorava, i zato će se s vremenom menjati interpretacije spomenika tako što će od zamišljenog veličanja sopstvene žrtve postajati dokazi vremena mržnje, neosetljivosti na stradanja drugih. Kada osetimo stradanja drugih, oni prestaju biti drugi, a vraćamo im dostojanstvo time što im ponovo dajemo ljudski lik, jer su to najčešće naši sugrađani, komšije. Zato se ne trebamo sećati stradanja drugih, već uistinu nas samih, različitih po mnogo čemu, a ne samo etničkom poreklu, pripadnosti religijskoj skupini ili nekom trećem kriterijumu.”(Ivana Franović, autorka istraživanja)

                Istraživanje i fotografije su dostupne na internet stranici kulturasjecanja.org Nakon održanih izložbi u Austriji (Beč), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Bihać, Tuzla, Brčko, Zavidovići), Makedoniji (Skoplje), Srbiji (Beograd, Novi Pazar, Kragujevac), ovo je prvi put da izložba gostuje u Crnoj Gori. 

                Izložba u KIC-u “Budo Tomović” će biti otvorena do 29.marta.