Podgorica – Izložba-instalacija u prostoru umjetnice Natalije Vujošević

 

Perjanicki dom na Krusevcu 1

 

 

U utorak, 1. marta sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba-instalacija u prostoru umjetnice Natalije Vujošević pod nazivom „Eho objekat“ iz serije „Priroda i društvo“.

Izlozba Natalije VujosevicNatalija Vujošević je rođena 1976. godine u Titogradu, u Jugoslaviji. Učestvovala je na mnogim izložbama u inostranstvu, od kojih u skorije vrijeme: 2015 The Silver Lining, Contemporary Art From Liechtenstein And Other Microstates;  Collateral Event Of The 56th International Art Exhibition, La Biennale Di Venezia; 2015 Zig Zag, Škuc Gallery, Ljubljana, Slovenija; 2015 The Grass is Always Greener on the Other Side. A Kunstmuseum Liechtenstein;  2015 Playgrounds, Redline Gallery Denver, Colorado, USA. Njeni radovi su dva puta bili dio selekcije predstavljanja Crne Gore na Bijenalu u Veneciji (2005, 2011).

Instalacija „Eho objekat“ je rađena namjenski za prostor „Perjaničkog doma“ gdje je prostor galerije iskorišćen kao prostor za intervenciju, što je uobičajen dio prakse umjetnice.

Instalacija je sastavljena od materijala na koje nailazimo svakodnevno u prolazu. Umjetnica svoj rad objašnjava kao ostatke tijela nekadašnjeg socijalističkog društva koji se i danas provlače, ako ne i čine osnovu prostora u javnim institucijama… To su tragovi konstrukcije društva koje je postojalo prije invazije varvara. Namjera umjetnice nije „da se stvori replika već da kroz proces kolažiranja ostataka nastane skica prostora, rekonstrukcija iskustva…“.