Podgorica – Izložba knjiga LEGATI Ilinke – Ivke Đelević i Jova Zagore

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumovic Podgorica 3

 
 
 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“

priredila je

 

izložbu knjiga

L E G A T I

Ilinke – Ivke Đelević

i

Jova Zagore

 
 

U galerijskom prostoru Biblioteke postavljena je izložba knjiga dva vrijedna legata. Izložba će trajati narednih mjesec dana.

ILINKA – IVKA ĐELEVIĆ (1909-1998). Rođena je u selu Vilac (Bratonožići).  Godine 1936. završila je Medicinski fakultet u Beogradu. Učesnica je Drugog svjetskog rata. U poratnom periodu radila je u Beogradu, gdje je i rukovodila Dječijom klinikom.

Svojoj Podgorici i Narodnoj biblioteci Ivka Đelević je poklonila porodičnu biblioteku. Fond ovog legata sastoji se od knjiga književnih klasika, istorije, filozofije, leksikografije, pedagogije…

JOVO ZAGORA, čije je prezime Božović (pseudonim je uzeo po rodnom selu), slovi kao jedan od prvih Crnogoraca koji su svoju sudbinu vezali za komunističku revoluciju. Jedan je od osnivača Socijalističke partije (komunista) u Podgorici 1919. godine. Zagora je prešao u Split 1924. godine i tu ostao da živi do smrti 1979. godine.

Pisao je pjesme, priče, zapisivao narodne umotvorine. Jovo Zagora je 1978. godine poklonio svoju ličnu biblioteku Biblioteci „Radosav Ljumović“. Pored izabranih djela domaćih i stranih pisaca, istorijskih i djela iz oblasti društvenih nauka, legat Zagora sadrži brojeve zagrebačkog časopisa „Nova Evropa“  iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka.

Legat je testamentom zavještan poklon biblioteci: cjelokupna privatna biblioteka. Na taj način dobijene zbirke vode se kao posebni fondovi.