Podgorica – Izložba „Koraci“ Alfreda PirijaPovodom Dana državnosti Republike Italije i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Republike Italije, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Italijanska ambasada u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavljaju izložbu „Koraci“ Alfreda Pirija koja će biti otvorena u ponedjeljak, 3. juna, u 18.30 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Klub.

Instalacija Alfreda Pirija u galeriji Klub naslovljena je „Koraci“, kao i ostala njegova djela realizovana od 2003. do danas. Iako koriste isti projektni i tehnički metod, ova djela se razlikuju među sobom po izboru mjesta i shodno tome imaju drugačiji ishod. Unutar Pirijevog istraživanja, instalacija „Koraci“ predstavlja izuzetno uspješan koncept koji je realizovan na mjestima od izuzetnog simboličnog značaja kao što su Kartuzijanski manastir Sveti Lorenco u Paduli (2003), Cezarov forum u Rimu (2007), Nacionalna galerija moderne umjetnosti (2011) i Galerija Akademije u Firenci (2012), Palata Altemps u Rimu (2018). Ovo djelo prema Koradu Bolonji predstavlja „savršenu alegoriju sjećanja na tradiciju koja kao da se obrušava na zemlju ostavljajući tragove prošlosti u tragovima krhotina vremena“.

Alfredo Piri je rođen u Kozenci 1957. ali živi i radi u Rimu već duži niz godina. Bavi se slikarstvom, skulpturom, radovima na papiru i ambijentalnim djelima. Njegov jezik pokazuje stalnu pažnju za prostor, površinu, boju, stvarajući prave ambijente svjetlosti. Svako djelo postaje prostorno, emocionalno i temporalno mjesto, gdje posmatrač ima mogućnost da uđe da bi uronio u hromatska iskustva koja ga destabilizuju i dezorijentišu. Sarađuje sa arhitektima u realizaciji multidisciplinarnih projekata u kojima su umjetnost i arhitektura u harmoničnom dijalogu. Izlagao je na samostalnim i kolektivnim izložbama u Italiji i inostranstvu. Trenutno predaje slikarstvo na Likovnoj akademiji u Akvili.

Izložbu će otvoriti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture i Luka Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori.

Izložba se može pogledati do 26. juna.