Podgorica – Izložba “Kosmički ritmovi” Milene Mijović DurutovićU srijedu, 29. maja 2019. godine, sa početkom u 20 časova, u galeriji Pizana u Podgorici, biće otvorena izložba Milene Mijović Durutović pod nazivom “Kosmički ritmovi”.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.  Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.

Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti je u tekstu koji prati izlozbu, između ostalog, zapisala:

“Slikarski ciklus „Kosmički ritmovi“ Milene Mijović – Durutović čine atraktivne slike i objekti nastali repeticijom i variranjem istog geometrizovanog motiva, ostvarene kombinovanom tehnikom na platnu, kojima su boja, zemlja, slama, voda i medijum gradivni elementi. U njima se umjetnica bavi odnosom priroda – umjetnost – čovjek. Nastanak umjetničkog djela obuhvata delikatan odnos upotrijebljenog materijala i prirodnog procesa.

 U slikarskom i umjetničkom pogledu snaga ovih slika je monumentalnost izraza – uvijek jednaka, bez obzira na njihovu dimenziju, posjeduje sigurnost gesta, uvjerljivost i jednostavnost kompozicijskih rješenja, te uspješno postignuto pojednostavljenje forme, a ponajviše snažni, sugestivni kolorizam ostvaren širokim zamasima zgusnute boje. Komplementarnim sučeljavanjima i ekspresivnim uspostavljanjem pojedinih akcenata, crno-bijelih ili plavo-oker, produbljenih u svojoj zvučnosti naglašenom zrnastom i ponegdje ispucalom fakturom, ova djela uzdiže na izuzetnu poetsku razinu.

U skladu sa duhovnom raznovrsnošću radova koji čine postavku jeste i njihova zanatsko-tehnička složenost: uglavnom su rađeni kombinovanim radnim postupcima, njegovanim i rafiniranim senzibilitetom. U brzom, spontanom ritmu i gestu Milena izbacuje na podlogu svoj izražajni, simbolično-znakovni, izrazito grafički rukopis.

Zahvaljujući svim ovim svojstvima umjetnica postiže jednu psihološki ekspresivnu atmosferu, zasićenu apsolutnom tišinom, nepomućenim mirom jedne osobene metafizičke atmosfere. U njima nema tajanstva pojave i događanja već izvjesnog tajanstva stanja čistog prostora…”

Publika će na izložbi u galeriji Pizana u Podgorici imati priliku da vidi dio autorkinog projekta “Kosmički ritmovi” nastalog u periodu 2018-2019.

Izložbu će otvoriti Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti.

Izložba je otvorena do 20.juna 2019.