Podgorica – Izložba radova Suzane Pajović

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 

U utorak, 31. maja sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova Suzane Pajović pod nazivom „Umjetnik kroz ca“.

Suzana Pajović je rođena 1970. godine u Nikšiću. Osnovne i magistarske studije Grafičkog dizajna završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Mila Grozdanića. Na istom fakultetu završila je osnovne i magistarske studije Vajanja u klasi profesora Pavla Pejovića. Na Ekonomskom fakultetu u Podgorici završila je studije ekonomije. Profesor je na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje na Studijskom programu Grafički dizajn. Samostalno je izlagala u Tivtu, Baru, Cetinju, Podgorici, Beogradu, Budvi, Santa Severini (Italija). Živi u Podgorici.

Rad Suzane PajovicU katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „ … kako piše Tereza de Lauretis, „subjektivitet“ ima centralnu ulogu u feminističkoj politici i to u najmanje dva smisla. Prvi se odnosi na ispitivanje načina na koje su žene podvrgnute/potčinjene maskulinističkom definicijama ženskosti; drugi je istraživanje ženskog otpora procesima disciplinovanja, potraga za ženama kao samosvojnim subjektima, smatra Džulijan Rouz. Ta dva konteksta istražuje crnogorska umjetnica Suzana Pajović kroz projekat Umjetnik kroz ca. Potraga za ženama kao samosvojnim subjektima rezultirala je mimikričnom strategijom koja je kompleksna i hermetična u kojoj bira muške krojačke lutke (sem u jednom slučaju) preciznije torza koja su obojena rozom bojom.Već u ovako kratkom opisu  uočava se, kao i iz naslova projekta, poigravanje stereotipima – roza boja je rezervisana za djevojčice, plava  za dječake.“

Izložbu, koja se može pogledati u galeriji „Centar“ narednih mjesec dana, otvoriće Lida Vukmanović-Tabaš, urednica u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.