Podgorica – Izložba ,,Segment umjetničkih iskaza crnogorskih stvaralaca”


U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića, može se pogledati izložba ,,Segment umjetničkih iskaza crnogorskih stvaralaca”

iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Marina Čelebić, muzejski savjetnik, je o izložbi zapisala:

Na osnovu radova iz ove kolekcije mogu se sagledati umjetničke pojave i kretanja koja su obilježila crnogorsku umjetničku scenu  krajem XX i početkom XXI vijeka, kao i nove tendencije koje su karakteristične za aktuelne tokove umjetnosti.

Na izložbi su zastupljeni autori: Željko Reljić, Ana Đukanović Miljkovac, Marko Marković, Maja Šofranac, Zoran Petrušić, Vesna Bošković, Jelena Tomašević, Jovićević Milena, Nikčević Teodora, Gagović Vesko, Prelević Ivanka-Vana, Durutović- Mijović Milena i Đurović Nataša. Tehnike koje su koristili pomenuti autori su:  ulje na platnu, kombinovane tehnike (akvarel, tuš, papir, kartonske tube), instalacije, skulpture, mix media,  i video rad.

Ovom se izložbom nastoji ukazati, na aktuelni likovni segment u širokom krugu umjetničkih iskaza, čiji je ukupan sadržaj sadržan od disperzivne strukture raznih strategija djelovanja i novih umjetničkih formi. Koncepcija izložbe je zasnovana na profesionalnom praćenju crnogorskih umjetnika savremenih zbivanja u domenu novih izlagačkih tendencija i praćenju pojava u savremenoj umjetnosti. Jedna od važnih karakteristika značajnog broja mlađih autora koji su zastupljeni na ovoj izložbi je u procesu stalnog mijenjanja strategije djelovanja i korišćenja različitih materijala u konačnoj realizaciji djela.

Ovakve pojave brišu neprikosnovene granice jednosmjernih istraživanja i podržavaju slobodno medijsko razuđivanje umjetničkog prostora djelovanja.

Izložba se može pogledati do 30. novembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − three =