Podgorica – Izložba slika “Antropologija na platnu – tijelo i kontekst”


            Samostalna izložba slika “Antropologija na platnu – tijelo i kontekst” prof. dr Lidije Vujačić biće otvorena u poneđeljak, 2. marta 2020. godine, u izložbenom holu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u 19 sati.

              Izložbu će otvoriti prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU.

               Lidija Vujačić je diplomirala na Odelenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istom Univerzitetu je nastavila obrazovanje, a usavršavala se i na Freie Universitat (Berlin) i Karl Franzens Universitat (Graz), kao i na Univerzitetu Crne Gore gdje je i zaposlena. Magistrirala je 2002. godine, a doktorirala 2007. godine iz oblasti sociokulturne antropologije. Rođena je i živi u Podgorici. Prof. dr Lidija Vujačić je, inače, autorka i koautorka devet inostranih i domaćih i monografija od kojih su najpopularnije njene knjige Antropologija konzumerističkog društva – Život (ni)je u reklami i Kultura odijevanja kao oblik komunikacije. Autorka je više desetina naučnih i stručnih radova, kao i nekoliko stotina članaka, feljtona, priloga, prikaza, reportaža itd. Učestvovala je, po pozivu na više desetina prestižnih međunarodnih naučnih konferencija, rukovodila i sarađivala na više inostranih projekata. Takođe, Lidija Vujačić u kontinuitetu radi na popularizaciji antropološke nauke u različitim vrstama medija, a bila je i koautor i stručni konsultant u radu na nekoliko dokumentarnih filmova. U nekoliko svojih novijih studija se direktno ili posredno bavi fenomenima koji su dio savremene kulture, naročito masovnim medijima, tzv. novom kulturom potreba oličenom u ekstremnom konzumerizmu i modernom estetikom. Slikarstvo i dizajn su, pored profesionalnog bavljenja antropologijom, njene pasije od najranijeg djetinjstva. Često je autorkin naučni rad pratio i njen primjenjeni dizajn čineći originalan spoj izumeđu antropologije i umjetnosti pa su ga zbog toga neke njene kolege, upravo, prozvale likovnom antropologijom. Za razliku od drugih umjetničkih ,,žanrova” proizvoda ili inspiracija koji su već prikazani i objavljeni, Lidija Vujačić odlučila i da svoje slike predstavi javnosti.

              „Umjetnica Lidija Vujačić ima visoko razvijenu teorijsku svijest o načelima umjetničkog oblikovanja, upotrebi likovne tehnike i zato su na njenim slikama metaforički prikazane složene antropološke ideje. U tom kontekstu slika je postala znak – simbol produbljenog razumijevanja savremene individue u svijetu u kojem egzistira. Slikarstvo Lidije Vujačić proizilazi najviše iz njenog antropološkog istraživanja savremene urbane kulture. U njenoj slikarskoj radionici tijelo, posebno ekstremiteti, u različitim formama i položajima zauzimaju centralno mjesto. Tijelo postaje simbol utemeljenosti, uzemljenja modernog čovjeka, ali i dinamizma, pokretljivosti, kretanja u prostoru i vremenu. Jednom riječju, presjek istorijske vertikale i geografske horizontale u našem sve više globalizovanom, uniformisanom, hiperurbanizovanom svijetu. No, koncentrisanost na ekstremitete u dubljoj ravni promatranja intuira obezličeni, obezduhovljeni svijet u kojem čovjek prestaje da bude individualan, odnosno ličnost u pravom smislu riječi…“  prof. dr Sonja Tomović Šundić

                 Izložba će moći da se pogleda do 10.marta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + eighteen =