Podgorica – Izložba slika Jovane Šarac

 

podgoricko kulturno ljeto - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

Izložba akademske slikarke Jovane Šarac pod nazivom „Jedan čin svjetlosti” biće otvorena u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ u utorak, 20.septembra, u Kuslevovoj kući, u 20 sati.

jovana-sarac-rad1“Jovana Šarac nije umjetnica trenutka ili poteza, ali jeste umjetnica koja sjajno pronalazi te trenutke i poteze u svom okruženju. Tematski suptilna, formalno krajnje otvorena, unutrašnja struktura njenih radova zasjenjuje svaku ravnodušnost i uobičajenost. Traktat o svjetlosti, na posebno artikulisan način – to je njeno stvaralaštvo. Prodor metafizičkog, u njenom stvaralaštvu, dešava se uvođenjem svjetlucavih partija – mikrostrukturalnih čestica koje se grupišu u beskrajna sazvježđa orgonske čarolije. Upravo u ovom dramatičnom sudaru redukovanih, naglih, i tamom obojenih kompozicija sa zvjezdanom svjetlošću odigrava se čovjekov usud. Svjetlost, omeđena duboko urezanim linijama, kao mogući utamničen sjaj, čini cjelovit portet čovjeka, bića duboko prožetog različitim odnosima. Ima tu i životvorne snage, ali i neukroćene melanholije pod bremenom konačnosti”- zapisala je u uvodnom tekstu kataloga Selma Đečević, koja će otvoriti izložbu.

Jovana Šarac je rođena u Podgorici 1988. godine. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek grafika. Trenutno je na magistarskim studijama na odsjeku za slikarstvo. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za najbolji crtež na godišnjoj izložbi FLU na Ekonomskom fakultetu.

 

jovana-sarac-rad2

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =