Podgorica – Izložba slika Todora Živaljevića Veličkog i Anđelke Ljumović

 

 

             Izložba slika „Varijacije“ Todora Živaljevića Veličkog i Anđelke Ljumović biće otvorena u poneđeljak, 26. februara 2018. godine, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“ u 19 sati.

             Postavku izložbe čini oko 30 slika rađenih u tehnici ulja na platnu.

             Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić otvoriće izložbu koja će trajati do 4. marta.

             Anđelka Ljumović rođena je u Sremskoj Mitrovici gdje je pohađala gimnaziju i odsjek za tehničko crtanje pri Radničkom univerzitetu za OT obrazovanje. Od 1963. godine živi u Podgorici. Slikanjem se bavi od 1999. godine u Slikarskoj radionici akademske slikarke Tinde Bulatović. Član je udruženja Slikarskog uranka od 2000. godine i član udruženja Likovnih stvaralaca Crne Gore od 2002. godine. Sa članovima udruženja učestvovala je na više od 80 zajedničkih izložbi u Crnoj Gori i okruženju. Samostalno je izlagala na brojnim međunarodnim izložbama. Učestovala je na 11 slikarskih kolonija u Crnoj Gori i inostranstvu.

            Todor Živaljević Velički rođen je 1950. godine u Peći. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za jugoslovensku i opštu (svjetsku) književnost. Pripovjedač, pjesnik, književni kritičar i slikar. Dobitnik je petnaestak nagrada na anonimnim konkursima za kratku priču, zbirku pripovijedaka, kao i za objavljenu prozu i poeziju. Slikarstvom se bavi više od četrdeset godina. Imao je osam samostalnih izložbi, od Beča 1987. pa sve do Berana 2017. Preko osamdeset grupnih izlaganja i više kolonija.