Podgorica – Klasika u vrtu


Koncert električne harfe Milice Kankaraš održaće se u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u četvrtak, 02. septembra 2021. godine, sa početkom u 20h, u Mediteranskom vrtu, na Gorici. Na programu će biti djela Einaudija, Andrea, Luisa…

Milica Kankaraš, rođena je 1991. godine u Podgorici. Završila je srednju muzičku školu ”Vasa Pavić” u Podgorici na odsjeku za klavir u klasi prof. Lidije Skender. Sa sedamnaest godina upisala je harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
          Diplomirala na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske u junu 2013.

 Pripravnički staž  obavila je od januara do oktobra 2014. godine u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Od 2014. do 2016. bila je angažovana kao gostujući muzičar u pomenutom sastavu Tokom 2014, u organizaciji Vijeća Crnogoraca Hrvatske održala je koncert povodom Dana državnosti u prestižnom muzeju “Mimara” u Zagrebu. Saradnju sa međunarodnom operskom kućom ”Operosa” ostvarila je nekoliko mjeseci kasnije kada je angažovana kao harfistkinja za izvođenje opere ”Romeo i Julija” Šarla Gunoa koja je premijerno izvedena u Crnoj Gori septembra 2014. godine u Tivtu.

Održala je niz solističkih koncerata počevši od 2011. godine (Centar savremene umjetnosti Podgorica), zatim u Ministarstvu kulture Crne Gore, u Nikšiću, Podgorici, Tivtu… Februara 2020. godine održala je solistički koncert u JU Muzeji i galerije sa gostima Vilijem Ferdinandijem, violina, i Savom Vujačićem, harmonika.

U sklopu KotorArta nastupila je na Don Brankovim danima muzike, jula 2019, na koncertu ”Iskre mladosti”, prilikom kojeg je premijerno izvedena kompozicija S. Adižesa za kamerni orkestar, hor i soliste.

Realizovala je i niz muzičko-poetskih performansa od kojih se izdvajaju: interaktivno predavanje prožeto srednjovjekovnom muzikom na keltskoj harfi “Poklon Blaženoj Ozani”, premijerno prikazano u Crkvi Svetog Pavla u Kotoru, juna 2015. povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane, muzičko-poetska predstava ”Daleko u nama”, dramatizacija Tagoreove zbirke pjesama ”Gradinar”, realizovana u martu 2016. u Podgorici, u KIC-u ”Budo Tomović” i ”Orfejeva odiseja” koju je, zajedno sa sestrom Milenom Kankaraš, klarinet, i glumcem Slobodanom Marunovićem, realizovala u okviru ”Ljetnje scene” u Ulcinju (2020).

Milica Kankaraš je autorka prvog školskog programa harfe za nižu muzičku školu. Inicirala otvaranje odsjeka za ovaj instrument u Crnoj Gori u junu 2015. godine kada je sa najvišim ocjenama odbranila školski program u Zavodu za školstvo. Od septembra 2015. predaje harfu u Umjetničkoj školi za muziku i balet ”Vasa Pavić”, Podgorica. Na zahtjev Zavoda za školstvo napisala je novi školski program za reformisanu nižu muzičku školu koji je Nacionalni savjet za obrazovanje odobrio u julu 2018. godine.
Katalog za odsjek harfe za srednju muzičku školu napisala je u maju 2019. u okviru projekta Centra za stručno obrazovanje.

Od 2015. jedan je od članova-osnivača neprofitnog nevladinog udruženja ”Zrcalo”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 − three =