Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U srijedu, 7. marta sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na programu će biti remek-djelo simfonijskog žanra Simfonija br. 10 u e-molu, op. 93, Dmitrija Šostakoviča. Kompozicija kolosalnih dimenzija napisana je u ljeto 1953, a praizvedena 17. decembra iste godine u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg).

Crnogorski simfonijski orkestar je, do sada, iz opusa Dmitrija Šostakoviča koji obuhvata petnaest simfonija izveo: Prvu (u trećoj sezoni), Kamernu simfoniju op.73a (u šestoj sezoni), Petu simfoniju (u osmoj) i Šestu (u desetoj sezoni).

Simfoniju br. 10 u e-molu, op. 93 crnogorski simfoničari su prvi put interpretirali na koncertu 29. januara ove godine u Nikšiću, dok će 7. marta biti premijerno izvedena pred podgoričkom publikom.

Zaslužni umjetnik Rusije, Grigorij Krasko, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji Gnjesin u Moskvi. Laureat je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD, Azije, Australije, 1990. postaje koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski flharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista imenadžer kvarteta Solisti Moskovske filharmonije, skojim je nastupao u Rusiji i evropskim zemljama. Spomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD i evropskim zemljama.

Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao štosu: Jurij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, JurijTjemirkanov, Jansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko,Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko je nastupao i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman,Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin,Lučano Pavaroti, Paul Pliška, Sumi Jo, Ketlin Betl.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na Gnjesinih akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači.

 Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.