Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U petak, 23. marta 2018. godine, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska premijerno će biti izvedena djela: Koncert za violinu i orkestar u a-molu op. 53 Antonjina Dvoržaka i Simfonija broj 3 u D-duru, op. 29 „Poljska“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Solističku dionicu u Dvoržakovom Koncertu će tumačiti istaknuta ruska umjetnica – violinistkinja Irina Krasko, koja je i tokom prethodnih sezona nastupala sa crnogorskim simfoničarima.

Zaslužni umjetnik Rusije, Grigorij Krasko, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji Gnjesin u Moskvi. Laureat je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD, Azije, Australije, 1990. postaje koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski flharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista imenadžer kvarteta Solisti Moskovske filharmonije, skojim je nastupao u Rusiji i evropskim zemljama. Spomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD i evropskim zemljama.

Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao štosu: Jurij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, JurijTjemirkanov, Jansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko,Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko je nastupao i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman,Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin,Lučano Pavaroti, Paul Pliška, Sumi Jo, Ketlin Betl.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na Gnjesinih akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači.

 Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.

Rođena u Rusiji Irina Krasko obrazovanje je započela na Centralnoj specijalnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirala je i diplomirala violinu na Moskovskom državnom konzervatorijumu
Čajkovski. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima.

Nastupa sa simfonijskim orkestrima u Moskvi, pod upravom dirigenata: V. Dudarove, V. Fedosejeva, J. Simonova, kao i sa brojnim kamernim sastavima, učestvujući u premijernim izvođenjima i snimanjima djela savremenih autora.

Nastupala je širom Evrope, u Aziji, Americi i Kanadi.