Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestraCrnogorski simfonijski orkestar će nastupom u srijedu, 23. januara 2019. godine, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta otpočeti drugi dio jedanaeste koncertne sezone, i to sa dva premijerna izvođenja.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska simfoničari će interpretirati bajkovitu simfonijsku poemu „Začarano jezero“ op. 62, kojom ruski autor Anatolij Ljadov sugeriše osjećaje i stanja mistične tišine, bezvremenosti i udaljenih prostranstva. Nakon nje, domaća publika će prvi put imati priliku da čuje i četvorostavačno djelo monumentalnih dimenzija i jedno od najromantičnijih ostvarenja simfonijskog žanra –  „Simfoniju br. 2“ u e-molu, op. 27 Sergeja Rahmanjinova.

Zaslužni umjetnik Rusije, GRIGORIJ KRASKO, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji Gnjesin u Moskvi. Laureat je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD-a, Azije i Australije, 1990. godine postaje koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista i menadžer kvarteta Solisti Moskovske filharmonije, s kojim je nastupao u Rusiji i zemljama Evrope. S pomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD-u i evropskim zemljama.

Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao što su: Jevgenij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, Jurij Tjemirkanov, Džansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko, Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko nastupao je i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman, Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin, Lučano Pavaroti, Pol Pliška, Sumi Džo, Ketlin Betl.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na Gnjesin akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.