Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u saradnji sa Fondacijom festivala Pučinijano i Muzičkim centrom Crne Gore biće održan u subotu 23. novembra 2019. godine, u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod dirigentskim vođstvom Alberta Veronezija, crnogorski simfoničari će izvoditi orkestarske numere iz opera Đuzepea Verdija, Đakoma Pučinija, Đoakina Rosinija, Pjetra Maskanjija i Ruđera Leonkavala.

Italijanski dirigent Alberto Veronezi započeo je karijeru tokom studija klavira, komponovanja i dirigovanja, na konzervatorijumima Đuzepe Verdi u Milanu i San Pjetro a Majela u Napulju. Godine 1992. osnovao je orkestar Gvido Kanteli u Milanu, kojeg je tokom 90-ih prevodio na Uskršnjem festivalu u Salzburgu na poziv Klaudija Abada, potom u milanskoj SkaliSanta Ćećiliji u Rimu, Teatru Mađo muzikale Fjorentino i BAM u Njujorku.

Veronezi je umjetnički direktor Festivala u Tore del Lagu Pučini, a od 2015. i njegov je predsjednik. Na ovom festivalu izveo je sva djela Đ. Pučinija i dobio nagradu Abjati za operu Boemi. Od 2010. do 2016. bio je muzički direktor Njujorškog operskog orkestra i umjetnički i muzički savjetnik novog Grand teatra u Tjenđinu, Kina (2012–2014). Radio je kao muzički direktor Filharmonije Gradskog pozorišta u Bolonji i teatra Petruceli u Bariju, a 2001. godine, nakon što pobjeđuje na javnom konkursu, postaje muzički direktor Sicilijanskog simfonijskog orkestra (2001–2011).

Njegovi dirigentski angažmani ove sezone uključuju nastupe u: Bečkoj državnoj operi, Kolonu Buenos Ajresa, Operi Liježa, Narodnom pozorištu u Bukureštu, Rimskom narodnom pozorištu i Tore del Lago Pučini festivalu. Prethodnih sezona dirigovao je u: Palati umjetnosti u Budimpešti, Operskom festivalu u Savonlini (Finska), Budimpeštanskoj nacionalnoj operi, Kraljevskom pozorištu La Mone u Briselu, Njemačkoj operi u Berlinu, Teatru Mađo muzikale Fjorentino u Firenci, Gradskom pozorištu Bolonje, Karnegi i Averi Fišer holu u Njujorku, Šangajskoj operi, NHK u Tokiju, Nacionalnom pozorištu u Atini i Operi Tel Aviva.

Veronezi je oficijelni umjetnik berlinskog Dojč gramofona za koji je snimio 7 albuma, sarađujući sa umjetnicima poput Plasida Dominga, Roberta Alanje i Anđele Georgiju. Upravo je objavio Masneovu operu Navarka za Vorner klasiks s Robertom Alanjom, Aleksandrom Kurzak i Operskim orkestrom Njujorka. Kritike njegovih koncerta su objavljivane u časopisima kao što su: Njujork TajmsVašington postIndependentGardianŠpigelKorijere dela seraLa Republika, itd.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju. Tokom svog djelovanja, na gotovo tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Italija, Srbija, Rusija, Sjeverna Makedonija, Turska) orkestar je izveo najznačajnija ostvarenja simfonijskog žanra, velika vokalno-instrumentalna djela poput Simfonije br. 9 Ludviga van Betovena i Rekvijema Đuzepea Verdija, kao i ostvarenja domaćih autora. Sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski i Stefan Milenković. Crnogorski simfonijski orkestar je okosnica muzičkog života u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih generatora razvoja savremene crnogorske kulture.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =