Podgorica – Koncert Izraelskog klavirskog kvarteta “Octopus”

 

 

Izraelski klavirski kvartet „Octopus“ gostovaće premijerno u Podogrici u subotu, 22.oktobra, u okviru crnogorske turneje, i tom prilikom prirediti dva koncerta u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” matine za djecu u 12 sati i večernji koncert u 19:30. Ulaz je besplatan.

Na programu su djela Nikolaja Rimskog Korsakova, Edvarda Griga, Franca Lista, Johana Sebastijana Baha, Arama Hačaturijana i drugih.

Klavirski kvartet “Octopus” (u prevodu Hobotnica) je osnovan 2013. godine u Izraelu. Sastav čine pijanisti različitih generacija i zemalja porijekla (Holandija, Maroko i Izrael): Ifat Zajdel, Bart Berman, Tavor Gočman i Meir Visl. Njihov cilj je da unaprijede svoj rad na aranžmanima klasičnih kompozicija, kao i na originalnim djelima pisanim za ovaj jedinstveni sastav. Izvođači čine uzbudljiv skup različitih starosnih doba. Dva para, osam ruku na dva klavira već predstavlja kuriozitet. Kritičari su ocijenili da se radi o ansamblu bogate tonske teksture, odlične komunikacije između dva para pijanista koji skladno stvaraju tonske pejzaže. Osnivač ansambla “Octopus” i njegov stalni član je ugledni pijanista, teoretičar i dirigent Meir Visl, bivši predsjednik međunarodne Muzičke omladine (1996-1998) i direktor Muzičke omladine Izraela, kao i osnivač arapsko-jevrejskog orkestra mladih.

Koncertna turneja Izraelskog klavirskog kvarteta u Crnoj Gori (koja obuhvata gradove: Herceg Novi, Kolašin i Podgorica) je podržana od strane Savjeta za kulturu i umjetnost Nacionalne lutrije u Izraelu.

Organizatori koncerta su KIC “Budo Tomović” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.

Ifat Zajdel (Ifat Zaidel), porijeklom iz Izraela, je završila srednju umjetničku školu “Telma Jelin” (Telma Yelin) i diplomirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Tel Avivu. Član je udruženja nastavnika klavira na Muzičkom konzervatorijumu u Tel Avivu, kao i udruženja Izraelski nastavnici klavira (IPTA) gdje je angažovana kao vođa   organizacije u centralnom regionu. Ifat intezivno nastupa u Izraelu i inostranstvu, kao kamerni muzičar i korepetitor. Pored toga bavi se redovno i podučavanjem na muzičkom festivalu i akademiji Goppisberger u Gračenu (Grächen), Švajcarska.

Bart Berman (Bart Berman), porijeklom iz Holandije, je završio studije na Muzičkoj akademiji u Amsterdamu. Prije nego što je emigrirao u Izrael, predavao je na Muzičkoj akademiji u Roterdamu. Dobitnik je prve nagrade na međunarodnom takmičenju Gaudeamus u Holandiji. Nastupao je sa Sinfonijetom Izraela i učestvovao na festivalima u Izraelu i Holandiji. Snimio je Šubertove rane i nedovršene sonate za izdavačku kuću Erasmus.

Tavor Gočman (Tavor Gochman), rođen u Izraelu, diplomirao je na klavirskom odsjeku Muzičke akademije u Tel Avivu, u klasi profesora Majkla Bugoslavskog i Emanuela  Krasovskog. Pohađao je i majstorske kurseve kod Jure Margulisa, Čarlsa Spensera i drugih. Trenutno predaje klavir i radi kao kompozitor i aranžer. Nastupa kao solista, član je kamernih sastava i korepetitor je pjevačima, raznim ansamblima i horovima. Pjeva u horu „Udijana“ (Udiana).

Meir Visl (Meir Wiesel) je rođen u Maroku, a diplome je stekao na nekoliko prestižnih fakulteta: kao pijanista na Muzičkoj akademiji Rubin u Tel Avivu, kao matematičar na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i kao orkestarski dirigent u Muzičkoj školi Džulijard. Doktorirao je teoriju muzike u Univerzitetskom centru grada Njujorka (City University Graduate Center). Nastupao je kao pijanista i dirigent širom svijeta. Predavao je u Muzičkoj školi Menheten, Univerzitetu u Tel Avivu, kao i u Muzičkoj školi Levinski. Do skoro je bio direktor Muzičke omladine Izraela, kao i predsjednik međunarodne Muzičke omladine (1996-1998). Osnivač je arapsko-jevrejskog orkestra mladih i klavirskog kvarteta Octopus.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − fourteen =