Podgorica – Koncert kvarteta “Talia”


Kvartet “Talia” koji čine flautistkinje Tamara Knežević, Angela Mijušković, Andrea Živković i Dijana Orlandić prirediće koncert u četvrtak, 28. oktobra, u KIC-u “Budo Tomović” u 20 sati.

             Na programu koncerta je muzika poznatih kompozitora pisana za flautu i aranžirana za kvartet flauta, među kojima su: Pjetro Maskanji (Intermeco iz opere “Kavalerija rusticana”), Žak Kastered (Flaute na raspustu), Petar Iljič Čajkovski (odlomak iz baleta ”Krcko oraščić”), Ernesto Keler (Veliki kvartet op. 92), Johan Sebastijan Bah (Badineri), Eužen Boca (Ljetnji dan na planini) i Astor Pjacola (Libertango).

              Kvartet flauta “Talia” osnovan je 2007. godine. Članice kvarteta Tamara Knežević, Angela Mijušković, Andrea Živković i Dijana Orlandić su diplomirale i magistrale u klasi profesora Ljubiše Jovanovića na Cetinju sa najvišim ocjenama. Svirale su na brojnim scenama u Crnoj Gori i u okviru festivala kao što su: Kotor Art, Purgatorije, te u sklopu projekta „Crna Gora jedna kulturna adresa”. Usavršavale su se kod uglednih internacionalih flautista kao što su: Vincent Lucas, Dejan Gavrić, Felix Renggli, Peter Lukas Graf, James Galway, Han Goulinag i dr. Rade u muzičkim školama u Podgorici i Kotoru kao i u Simfonijskom orkestru Crne Gore.

               Tamara Knežević, rođena je u Kotoru gdje je završila nižu i srednju muzičku školu “Vida Matjan” u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj Akademiji na Cetinju u klasi red.prof. Ljubiše Jovanovića sa najvećom ocjenom. Osvojila je niz zlatnih i specijalnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Iz tog perioda izdvaja se takmičenje u Barleti (Italija) gdje je više godina osvajala specijalne nagrade, takmičenje “Tahir Kulenović” u Valjevu gdje je bila laureat takmičenja u solo i kategoriji kamerne muzike. Osim ovih nagrada izdvajaju se i zlatne i specijalne nagrade na republičkim takmičenjima, u Požarevcu i Beogradu na takmičenju “Davorin Jenko”, na takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu, laureat je akademskog takmičenja “Manja Radulović-Vulić” na Cetinju, čime je osvojila koncert na festivalu “Espressivo”. Kao solista nastupala je na festivalu gudača u Kotoru, kao i na festivalima “Kotor Art“ i „Purgatorije“. Italijanskoj publici se predstavila 2013. godine, solističkim koncertom u sklopu festivala „Nei suoni dei luoghi“. Kao najbolji student Muzičke akademije dobija nagradu grada Cetinja 2009. godine, kao i nagradu Zavoda za međunarodnu saradnju. Usavršavala se na mnogim kursevima poznatih flautista kao što su Mikael Helasvuo, Kristijan Larde, Vinsent Lukas, Giovanni Mareggin, Davor Bušić, Milena Lipovšek, Karolj Maročik, Janoš Balint, Norbert Girlinger, Sandrine Francois, Peter – Lukas Graf. Stalno je zaposlena na mjestu druge flaute u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

           Andrea Knežević (1987) rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu “Vida Matjan” u Kotoru u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade među kojima su prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Barleti (Italija), i Beogradu “Davorin Jenko”. Pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih profesora i umjetnika među kojima su: Davor Bušić (Hrvatska), Đovani Maređini (Italija), Karolj Maročik (Srbija), Janoš Balint (Madjarska), Sandrin Fransoi (Francuska), Žan-Mišel Varaš, Peter Lukas Graf (Švajcarska). Diplomirala je u Beogradu na Akadimiji lijepih umetnosti u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, a master studije je završila na Cetinju, u  klasi istog profesora. Od 2015. godine članica je orkestra Operosa. Radi u ŠOSMO “Vida Matjan”od 2008. godine.

             Dijana Orlandić (1989) je rođena na Cetinju. Niže i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Kotoru, u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade među kojima su prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Požarevcu, „Davorin Jenko“ u Beogradu, i u Barleti. Pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih flautista: prof. Ljubiša Jovanović, Karolj Maročik (Srbija), Michel Debost (SAD), Matej Zupan (Slovenija), Felix Renggli (Švedska), Vinsent Lukas (Francuska). Kao prva flauta orkestra “Young Euro Classic Orchestra” pod dirigentskom upravom Henriha Šifta nastupala je u Berlinu, Kaselu, i Splitu. Treću godinu studija završila je u Kini u klasi prof. Gouliang Hana. Tokom boravka u Kini, dobila je priliku da radi sa proslavljenim flautistom Džejmsom Galvejom, i kasnije dobila stipendiju da pohađa njegov majstorski seminar u Švajcarskoj. Diplomirala je na Muzičkoj Akademiju na Cetinju u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Radi u Muzičkoj školi „Vasa Pavić” u Podgorici.

             Angela Mijušković (1988) je rođena u Kotoru. Niže muzičko obrazovanje je stekla u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru u klasi Jasminke Terzić, a srednju muzičku školu završila je u Kotoru i Podgorici u klasi Žane Lekić i Jasminke Terzić. U toku školovanja osvojila je brojne specijalne i prve nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu među kojima se izdvajaju specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju u Barleti (Italija, 2001, 2003. god.), prve nagrade na međunarodnim takmičenjima “Tahir Kulenović” (Srbija, 2000, 2003. god.) i “Davorin Jenko” (Srbija). Dobitnica je treće nagrade na takmičenju Muzičke akademije pod nazivom “Manja Radulović – Vulić” (2011. god.) Pohađala je majstorske kurseve kod vodećih flautista među kojima su: Ljubiša Jovanović (Srbija), Matej Zupan (Slovenija), Debora Kruzanski (Italija), Vinsent Lukas (Francuska), Dejan Gavrić (Njemačka), Peter Lucas Graf (Švajcarska). Bila je stipendista seminara Džejmsa Galveja u Švajcarskoj, 2011. godine. Osnovne i master studije završila je na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Predaje flautu u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru i Muzičkoj školi u Tivtu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =