Podgorica – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U četvrtak, 3. marta sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra Bojana Suđića, sa kojim Crnogorski simfonijski orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju, biće izvedena djela: Koncert za violinu i orkestar u d-molu, Jana Sibelijusa i Simfonija broj 3 u F-duru – Johanesa Bramsa. Solističku dionicu u Sibelijusovom Koncertu će tumačiti istaknuti italijanski umjetnik, violinista Domeniko Nordio, koji je i tokom prethodne sezone nastupio sa našim simfoničarima.

 

Crnogorski simfonijski orkestar - nova

 

Bojan Suđić prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena.

Bojan SudjicSuđić je bio asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992). Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom je dirigovao 1989. godine. Sa ovim orkestrom ostvario je nekoliko snimaka za kompakt diskove. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štokholmu. Više puta je gostovao u: Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Danskoj, Portugalu, Meksiku… Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima – u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem kantate Carmina Burana  K. Orfa, sa preko 650 mladih izvođača.

Godine 2005. postaje Umjetnički direktor – Šef dirigent Muzičke produkcije RTS.  Redovni je profesor je dirigovanja na FMU u Beogradu.

 

Violinista Domeniko Nordio, nekadašnje „čudo od djeteta“ (prvi recital imao je sa deset godina), sa šesnaest godina je osvojio Međunarodno takmičenje „Vioti“ u Verčeliju kada je Jehudi Menjuhin bio predsjednik žirija.

Domeniko NordioTokom svoje tridesetogodišnje karijere svirao je sa: Londonskom simfonijom, Nacionalnim orkestrom Francuske, Orkestrom Romanske Švajcarske, Orkestrom Akademije Santa Ceci­lija, Lugana i Sofije, Moskovskom simfonijom, Nacionalnim orkestrom RAI i Nacionalnim orkestrom Španije sarađujući sa dirigentima kao što su: Flor, Štainberg, Kasadesus, Luizi, Karabčevski, Lazarev i dr. Nedavni nastupi u Velikoj dvorani Petrogradske filharmonije, Dvorani Filharmonije Enesku u Bukureštu, u Riu de Žaneiru, Buenos Ajresu i Velikoj dvo­rani Čajkovski u Moskvi, uz koncertne turneje po Evropi i Americi, doprinijeli su njegovoj slavi tako da je danas Domeniko Nordio jedan od najpoznatijih violinista na međunarodnoj sceni kome su mnogi kompozitori posvetili svoje kompozicije.

Fondacija Stradivarijus iz Kremone izabrala ga je za počasnog člana projekta „Prijatelji Stra­divarijusa“ koji podrazumijeva koncerte i audicije na violinama iz njihove kolekcije (Stradi­varius, Amati, Guarneri i Bergonzi). Na violini „Joachim-Ma“ Stradivarijus iz 1714. snimio je svoj prvi CD za Sony, nakon što je potpisao ekskluzivan ugovor sa tom kućom.