Podgorica – Održana edukativna radionica i promocija dječije knjige „Čudesni svijet puha Đorđa“

 

podgoricko kulturno ljeto - logo

Da je vjecna Crna Gora

 
 

U četvrtak, 23. juna, u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ organizovano je druženje sa puhom Đorđem, junakom ekološko epsko-fantastičnog romana „Čudesni svijet puha Đorđa“, autora Žarka Vučinića koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Gligorije Dijak“.

Najprije je u Muzičkoj kapeli na Kruševcu za djecu organizovana edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“. Koncept radionice je sadržan u tome da se kroz promociju knjige mladima (sa fokusom na djecu od 9 – 12 godina), na savremen i originalan način približi značaj prirode, prijateljstva i ljubavi u eri tehnologije i stalnog narušavanja životne sredine.

 

Promocija knjige Cudesni svijet puha Djordja - 1

Promocija knjige Cudesni svijet puha Djordja - 2

 

“U okviru radionice, govorili smo o važnosti odrastanja sa prirodom, o mašti i kreativnosti, te upoznali mališane sa glavnim junacima iz knjige. Svako dijete je pored knjige dobilo i posebno dizajniranu radnu svjesku koja se sastoji iz puhoteke – kviza od 22 pitanja o poznavanju prirode, kulture i tradicije Crne Gore, puhotenki – 10 zagonetki i puhožvrlja – likovnog dijela o tome kako nacrtati puha Đorđa i njegove šumske prijatelje. Djeca koja su napisala najbolje poruke o tome zašto treba čuvati prirodu nagrađena su sa posterom i časom sa likom puha Đorđa“, rekao je Žarko Vučinić koji je vodio ovu radionicu.

Nakon druženja sa djecom, na istom mjestu je upriličena i promocija knjige „Čudesni svijet puha Đorđa“. O knjizi su govorili mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice koji je jedan od prijatelja knjige i organizator ovog događaja, Sonja Živaljević, glavni urednik izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ i autor.

 

Promocija knjige Cudesni svijet puha Djordja - 3

 

Rečeno je da je vrijednost ove knjige što na originalan način promoviše ideju mudrog postupanja sa prirodom koju treba njegovati kod mladih naraštaja kako bi se ona utkala u kulturno nasljeđe crnogorskog naroda. Cudesni svijet puha DjordjaMjesto dešavanja priče o puhu Đorđu i njegovoj družini su Prošćenske planine i kanjon rijeke Tare, što ovom djelu daje autentičnost i istovremeno iskrenost u kontaktu sa čitaocima. Dinamičan, maštovit, nepredvidiv i prepun suptilnih poruka o važnosti suživota svih živih bića pod kapom nebeskom, ovaj ekološko epsko-fantastični roman podjednako je zanimljiv i starijem čitalaštvu uz pronicljiv humor koji ovom djelu daje dodatnu draž.

Posebnost knjige je i upečatljiva veza junaka, dva malena puha sa drvećem, najimpozantnijom prirodnom kreacijom. Autor knjige nam na specifičan način, poručuje da smo svi važni, jer ne postoje mala – nebitna stvorenja, ni u šumi, ni na asfaltu. Pored toga, ova priča nam govori o ljubavi što lomi najčvršće brane, ljudima kojima treba više ljudskosti, drevnim legendama jednog zaboravljenog kraja na sjeveru Crne Gore i prijateljstvu koje nema granica. Ovaj događaj obogatila je i izložba ilustracija iz knjige, Ivane Vujošević.

 

Promocija knjige Cudesni svijet puha Djordja - 4

Promocija knjige Cudesni svijet puha Djordja - 5