Podgorica – Održano Veče śećanja na pjesnike revolucije „Petokrako, zašto si crvena“

 

KIC - Logotip

 
 

U organizaciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” i Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, sinoć (09. 11.) je u prepunoj DODEST sali održano Veče śećanja na pjesnike revolucije „Petokrako, zašto si crvena“, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije – 9. novembra.

Svoja śećanja na stradanja ali i pobjede u Narodnooslobodilačkom ratu u Crnoj Gori od 1941. do 1945. godine kazivao je prof. dr Ljubomir Sekulić. O pjesnicima u Narodnooslobodilačkoj borbi govorio je akademik Zuvdija Hodžić.

Podgorički gimnazijalci Hana Rastoder, Dušan Janjić i Ljubica Smolović (prof. Sanja Marjanović) nadahnuto su recitovali stihove pjesnika revolucije, a gosti iz Nikšića profesori Bojana Marković (solistkinja) i Slobodan Bogdanović (gitara) dirljivo su izveli pjesme „Komandant Sava“ i „Konjuh planinom“. U jednom dijelu programa sa video bima prisutni su se podśetili neprevaziđenog govornika stihova revolucije Džonija Hodžića. Medijator večeri je bio Dragan Mitov Đurović, publicista i novinar.

 

Petokrako zasto si crvena - 1

Petokrako zasto si crvena - 2

Petokrako zasto si crvena - 3

Petokrako zasto si crvena - 4

Petokrako zasto si crvena - 5

Petokrako zasto si crvena - 6