Podgorica – Predstavljanje knjige Partizanske crnogorske tužbalice


U bogati niz izdanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost – Cetinje nedavno je upisana knjiga Partizanske crnogorske tužbalice. Objavljena je kao 31. knjiga biblioteke posebna izdanja, i to kao suizdavački projekat Fakulteta i Sekretarijata za kulturu Glavnoga grada – Podgorica (za izdavača: Adnan Čirgić i Ana Medigović). Urednik knjige je Aleksandar Radoman. Ovo je izdanje tehnički uredio i za ovu priliku rađenim ilustracijama bogato opremio slikar Dejan Batrićević. Knjiga Partizanske crnogorske tužbalice (ukupno 184 stranice) rezultat je, da navedemo i ono najvažnije, istraživačkoga i priređivačkog truda Adnan Čirgića i Bobana Batrićevića.

Čitaocima je dragocjen Predgovor (9−23. stranice) u kojemu su o tužbalicama i posebno o partizanskim tužbalicama pisali Adnan Čirgić, onaj koji ta pitanja u nas najbolje poznaje, i njegov kolega s FCJK Boban Batrićević, profesor Istorije kulture Crne Gore. U Predgovoru se nalaze podaci o tome iz kojih su arhivskih fondova prikupljeni tekstovi tužbalica, zatim i o konceptu i metodološkom okviru ove zbirke.  Priređivači ističu da „nijesu sve jednake estetske vrijednosti, ali su prije svega iz književnoistorijskih i kulturnoistorijskih razloga ovđe publikovane svaka – bez obzira na estetsku vrijednost. Svaka se od njih odnosi na konkretne ljude i konkretne događaje. Nema podatka o sakupljaču.“

Pored ostalih podataka u predgovoru stoji i ovo: „Ono u čemu se partizanska tužbalica prije svega razlikuje od klasične crnogorske tužbalice jeste stalno prisutan motiv izdaje i izdajnika. Herojstvo i ideal bezuslovne borbe za nacionalno oslobođenje koji je do nivoa kulta bio izgrađen kroz prethodnih dvjesta godina vladavine Petrovića nije ostavljao mjesta za kolaboracionizam s neprijateljem. (…)

U partizanskom, odnosno Narodnoosobodilačkom pokretu Jugoslavije, učestvovalo je dosta boraca iz Crne Gore, od kojih je širom jugoslovenskih bojišta i u Crnoj Gori život ostavilo oko 14.500 crnogorskih partizana. Upravo tim borcima posvećene su tužbalice koje se priređuju u ovoj knjizi. U njima je prisutan odraz tih borbi, u njima se pominju stratišta i stradanja, velike ofanzive i velike bitke, ali i konkretni učesnici – dželati i žrtve.“

Na vrijednost ove knjiga uticao je i popis tužilica, žena koje su izgovarale ove tužne pjesme, kao i znatan broj fotografija s ratišta, zbjegova i najrazličitijih mjesta tokom Drugoga svjetskog rata.

Predstavljanje knjige Partizanske crnogorske tužbaliće biće priređeno u sklopu  DEUS-a u četvrtak 26. XII 2019. godine, u Kući Rista Stijovića u 19 sati. O knjizi će govoriti Adnan Čirgić, Boban Batrićević, Nikola Popović i Sanja Orlandić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =