Podgorica – Predstavljanje knjige “Zaboravljeni otpor. Italijanski partizani u Crnoj Gori 1943-45”

 

 

 

Ambasada Italije u Crnoj Gori, povodom obilježavanja XVIII neđelje italijanskog jezika u svijetu, u saradnji sa Glavnim gradom, Savezom udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore i Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“, organizuje predstavljanje knjige

 

 

Zaboravljeni Otpor. Italijanski Partizani U Crnoj Gori 1943-45

italijanskog autora

Erika GOBETIJA

 

 

 

 

Učestvuju:

Nj. E. Luka ZELIOLI, Ambasador Italije u Crnoj Gori,

dr Ivan VUKOVIĆ, Gradonačelnik Podgorice

dr Slavko BURZANOVIĆ, istoričar

Dragan Mitov ĐUROVIĆ, generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore,

Vesna ŠOŠKIĆ, moderatorka

autor

 

 

Erik Gobeti (Torino, 1973) je nezavisni istoričar koji izučava Drugi svjetski rat i Jugoslaviju u XX vijeku.

Knjiga govori o dvadeset hiljada vojnika koji su činili italijansku partizansku diviziju “Garibaldi” i koji su prvo bili dio okupacionih trupa, odgovornih za nasilni obračun, a zatim partizani u stranoj zemlji, primorani da se bore u ekstremnim uslovima i okruženi nepovjerenjem stanovništva. Tokom osamnaest mjeseci polovina tih boraca će umrijeti dok će italijanska divizija “Garibaldi”  preživjeti i, naoružana, vratiće se kući u martu 1945. godine. Knjiga je priča o ratu i bolu koji je neizbrisivo obiliježio život preživjelih: jednostavnih heroja, koji su, bez ideoloških ili praktičnih razloga, odlučuli da se bore protiv nacizma. Svjedočenja preživjelih daju nova svjetla priči koja je dugo bila uklonjena, izbjegavajući partizansku retoriku herojstva, ali i odajući dužno priznanje jedinstvenom i hrabrom izboru.

Ovo predstavljanje knjige je jedan od raznovrsnih događaja predviđenih povodom obilježavanja 75. godišnjice Divizije Garibaldi.

 

 

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22

petak, 19. oktobra 2018. godine, u 19:00 sati