Podgorica – Promocija knjige Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“

Najavljena promocija knjige Ljiljane Đurović – Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu “Treće doba” i izložba slika polaznica radionice Tinde Bulatović koja je trebalo da se održi večeras (poneđeljak, 29.jun) odlaže se za jesen.

KIC „Budo Tomović“ biće domaćin promocije knjige *Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“* autorke Ljiljane Đurović koja će biti predstavljena u poneđeljak, 29.juna 2020. godine, u Multimedijalnoj sali KIC-a, od 19 sati.

                Uz autorku, o knjizi će govoriti istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, a veče će moderirati Vera Bojanić.

                Ljiljana Đurović u predgovoru piše: “Ova retrospektiva djelovanja radionice slikanja i crtanja je nastala iz mog razmišljanja kako da se zahvalimo profesorici Tindi Bulatović za njen nesebičan trud oko svih nas. Upravo onda kada je Tinda prestala sa radom u meni se rodila ideja da napišem knjigu o njenoj radionici. Ali ne samo ja, htjela sam da i moje drugarice, budu dio te knjige tim što će i one napisati par rečenica o radionici crtanja i slikanja. Davne 2000. godine po nagovoru moje sestre Vesne, postala sam član radionice, do kraja njenog postojanja. Kako sam imala predznanje o slikanju uz pomoć profesorice sam savladala još neke tehnike slikanja. Prolazili su časovi, godine i tako 21. godinu, postojala je slikarska radionica koja je mijenjala svoje prebivalište kao i svoje ime…”

                Ljiljana Đurović rođena je 1951. godine u Titogradu. Završila je Srednju tehničku školu. Radila je u Telekomu Crne Gore do svog penzionisanja. Tokom svog rada bavi se aktivno i slikanjem. Član je slikarske radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović, ULSCG-a i slikarske radionice „Boje prijateljstva“. Izlagala je na više kolektivnih izložbi širom Crne Gore i van nje.

                 Ovu knjigu piše da sačuva lijepa sjećanja na rad Radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović, kao i divna druženja sa njenim polaznicima.

               Podsjetimo i da je Tinda Bulatović završila Školu primijenjenih umjetnosti u Herceg Novom, a Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Od 1964. godine radila je kao modni kreator u Podgorici, osnovala „Domaću Radinost“ u preduzeću Titeks u Titogradu 1982. godine, bavila se kostimografijom (za Crnogorsko narodno pozorište), modnim novinarstvom – (sarađivala sa beogradskim i crnogorskim listovima), likovnom pedagogijom. Od 1988. godine slika i izlaže. Članica je: Udruženja primijenjenih, Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Društva slikarskog uranka Podgorice.

               Za svoj rad više puta je bila nagrađivana na Tekstilnim sajmovima širom Jugoslavije, otkupnim nagradama, kao i društvenim priznanjima. Među njima se izdvajaju Zlatna plakata Privredne komore Jugoslavije 1984. i priznanje „Majstor dizajna“ dobijeno u Sloveniji 1983. godine.

               Nakon promocije knjige koja je svojevrsni omaž stvaralaštvu Tinde Bulatović, odnosno njenom predanom višedecenijskom radu sa pripadnicama *treće dobi, u izložbnom holu KIC-a biće organizovana izložba radova polaznika Radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović koju će otvoriti Snežana Burzan, direktorica KIC-a.

              Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti – nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 2 =