Podgorica – Snimanje filma „Orlovsko gnijezdo“U Podgorici je u toku snimanje filma „Orlovsko gnijezdo“, u produkciji Open box studija na čijem su čelu producenti Biljana Vušović i Ilija Brkanović.

 “Orlovsko Gnijezdo” je kratkometražni igrani film u režiji Milije Šćepanovića, za koji je scenario napisao Ratko Radunović, a čija se radnja odvija u jednom danu – tokom dvadeset i četiri časa. To je priča o prvom koraku ka odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije, (milenijalaca) koji će svojevrsnu ozloglašenost, između ostalog, zaraditi zahvaljujući pretjeranoj zavisnosti od moderne tehnologije i “brzog načina života”. Određeni kontrast ovoj tvrdnji pojačava činjenica da se ovaj kratki film dešava 1999. godine, i to još u Podgorici, kada digitalna tehnologija kakvu danas poznajemo, ne samo što nije postojala, nego se pomenuto razdoblje i dalje oslanjalo na zamirućoj VHS tehnologiji koju najnovije podgoričke generacije mladih na neki način teško da uopšte i mogu da zamisle. 

Centralni motiv “Orlovskog Gnijezda” je, uprkos svim događajima na ondašnjem Balkanu, sedma umjetnost. Za dva nerazdvojna jedanaestogodišnjaka, Dina i Nišu, ne postoji ništa drugo do uzbudljiv eskapizam u obliku dinamičnog filma. Budući da se radi o pripadnicima sasvim različitih materijalnih klasa podgoričkog društva, Niša i Dino se generalno ne druže ni sa kim, izuzev sa svojim video-rekorderima i tek djelimično s vlasnicom velikog lokalnog video-kluba, Ivonom, ali samo zato jer su, silom prilika, prinuđeni na to. 

 Film „Orlovsko Gnijezdo“, predstavljaće omaž jednoj generaciji, vremenu, djetinstvu i odrastanju „milenijalaca“, kulturi VHS-a i kućnog Videa, video-klubova i uopšte pop kulturi na prelasku u novi milenijum. 

Uloge su povjerene: Ani Vučković, Jeleni Gavrilović, Srđanu Grahovcu, Slaviši Grubiši, a glavne protagoniste ove priče, dječake Dina i Nišu tumače Petar Kažić i Plamen Brnović, polaznici škole glume „Prazan prostor“, profesora Petra Pejakovića. 

Oni su kazali da uživaju u snimanju i da se nadaju da će opravdati ukazano im povjerenje.

Glumica Jelena Gavrilović je istakla da joj se jako dopada scenario: „Igram maćehu jednog od glavnih junaka, Beograđanku koja je došla u Podgoricu zbog ljubavi. Napisali su takvu ulogu da ja nisam morala previše da se trudim. Veoma sam srećna što imam priliku da radim kratki film. Radimo detaljno, ali imam sjajne partnere i zaista uživam.“ – rekla je popularna glumica koju publika pamti po ulogama u serijama: „Istine i laži“, „Ubice mog oca“, „Nemanjići“….

Producentkinja filma Biljana Vušović rekla je da im je cilj da naprave film koji nije namijenjen samo crnogorskom tržištu već cijelom regionu i internacionalnom tržištu. „Nadamo se potencijalnoj koprodukciji sa Srbijom jer nam je direktor fotografije iz Srbije, kao i jedan dio ekipe. Bila je potrebna velika hrabrost da uđemo u ovaj projekat, ali uz podršku Filmskog centra Crne Gore, kao i nekoliko firmi čija je dobra praksa društveno odgovornog poslovanja prepoznala obostrani interes u davanju podrške u kreiranju i razvoju crnogorske kinematografije, vjerujem da ćemo po završetku snimanja i post-produkcije, dobiti kvalitetan film, kao dobar rezultat svih uloženih napora.“ – kazala je Vušović. 

Film će se snimati i narednih nekoliko dana na različitim lokacijama u Podgorici, a autorski tim se nada da će film premijerno biti prikazan na Montenegro Film festivalu 2019. u Herceg Novom, odakle će težiti da se nađe u selekciji kratkog filma na svim regionalnim i internacionalnim festivalima.