Podgorica – Solistički koncert violiniste Viktora Hutera


Mladi crnogorski violinista Viktor Huter, prirediće solistički koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” u KIC-u “Budo Tomović” 28. oktobra u 19 sati. Koncert će biti repriziran dan kasnije, 29. oktobra u 13 sati.

               Program sastavljen od poznatih djela violinske literature iz opusa kompozitora Đuzepea Tartinija (Sonata “Didone abbandonata”), Johanesa Bramsa (Sonata za violinu i klavir br. 2, Op. 100), Ežena Isaja (Sonata za violinu solo br. 4 Op. 27) i Pabla Sarasatea (Ciganski naprjevi), Viktor Huter će izvesti sa pijanistom Aleksejem Molčanovim, redovnim profesorom na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

                Violinista Viktor Huter je rođen 2003. godine, na Cetinju. Od ranog djetinjstva je pokazao istančan sluh i interesovanje za muziku. U rodnom Cetinju je pohađao nižu muzičku školu u klasi violinistkinje Tanje Bogdanović. Sa trinaest godina upisao je srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, gdje je violinu učio u klasi Vilija Ferdinandija i Marka Simovića. Sa šesnaest godina je upisao studije violine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vujadina Krivokapića.

                Do sada je učestvovao na dvadesetak muzičkih festivala i takmičenja i mahom osvajao prve nagrade. Od brojnih nagrada izdvajaju se: Specijalna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2018, Treća nagrada na takmičenju “Whitgift International Music Competition” u Londonu 2019, i nagradu “Laureat” na takmičenju “Polyhymnia” u Skoplju 2019. godine.

                Duži niz godina je stipendista Ministarstva prosvjete, a prošle godine je osvojio nagradu iz “Fonda za talente”.

               Stalni je član orkestra “Mirko Petrović” pod vođstvom dirigenta Radovana Papovića, sa kojim je nastupao i kao solista.

              Usavršavao se kod brojnih eminentnih muzičkih umjetnika kao što su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Vitalij Gulijčuk, Romolo Đesi, Mikhail Bereznjicki, Aleksej Molčanov i Julio Marić. Redovni je učesnik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, Ivanova korita, u okviru kojih je nastupao kao član kamernih dua i trija i kamernog orkestra na završnim koncertima na Cetinju i u Podgorici.

               Od dosadašnjih muzičkih iskustava Viktor izdvaja koncerte koje je imao kao član klavirskog trija “Aeternum” (Viktor Huter, Petar Popović i Sari Šaćiri) iz klase za kamernu muziku Petra Obradovića 2019. godine, u okviru ciklusa “Mladi talenti” KIC-a “Budo Tomović” i u Ministarstvu kulture na Cetinju u organizaciji Matice crnogorske. Prošlog juna je učestvovao u revijalnom koncertu “Praznik muzike uz mlade talente”, prvom online muzičkom programu, koji su organizovali KIC “Budo Tomović” i Francuski institut povodom obilježavanja Praznika muzike (21. jun).

                Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

                Ulaznice za koncerte Viktora Hutera mogu se preuzeti na dan održavanja koncerata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + 14 =