Podgorica – Susret sa klavirskim duom „Pianotainment“


Renomirani klavirski duo Pianotanment prirediće koncert za đecu na Velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“ u utorak, 3. decembra 2019. godine, u 12 sati.

U posljednjih nekoliko godina pijanisti su imali veliku želju: da zainteresuju đecu za muziku. Iz tog razloga su pripremili poseban program za đecu. Ovaj posebni Pianotainment program je namijenjen đeci uzrasta od 6 do 12 godina. Publika će imati priliku da čuje kompozicije Mocarta, Betovena, Baha, ali i da sazna da li je moguće svirati klavir uz igru sa teniskim lopticama, šta je jazz i da li je ukusan. Cilj projekta je da kod đece probudi interes za muziku.

Klavirski duo “Pianotainment” je svjetski poznat po repertoarskoj raznovrsnosti i akrobatskom virtuozitetu njegovih harizmatičnih članova i osnivača, Stefana Veha (Stephan Weh, 1976) i Marsela Dorna (Marcel Dorn, 1977), kao i po duhovitom programskom konceptu. Već dvadeset godina sviraju zajedno (duo je osnovan 1996. godine), a sa svojim performansom zvanim „Ludi koncert“ obišli su cio svijet. Originalnim humorom i nesvakidašnjom virtuoznošću duo “Pianotainment” stvara sjajnu koncertnu atmosferu i to je razlog što je 2008. godine 25.000 nezavisnih predstavnika branše izglasalo da se ovaj duo nađe na listi top deset njemačkih zabavljačkih grupa. (CONGA Award).

Ovaj duo njeguje pop, džez i klasičnu muziku, autentične obrade i nepredvidive ideje koje se vrte sa i oko muzike, a njegovi nastupi su prožeti humorom, održavajući skladnu ravnotežu između muzičke prefinjenosti i zabave. Koncerti ovog dua često su praćeni video zapisima i efektima koji doprinose multimedijalnom doživljaju njihovog izvođenja. Pijanisti Veh i Dorn su 2007. godine dobili titulu umjetnika koji reprezentuju klavirsku marku Blutner (Blüthner Official Artists), a dvije godine kasnije pozvani su da budu članovi žirija u finalu najvećeg svjetskog klavirskog takmičenja „Irmler“ koji se bijenalno održava u kineskom gradu Guangzhou, pod pokroviteljstvom predsjednika Kine i Njemačke.

Nastupali su u okviru svjetskih manifestacija kao što su: EXPO 2010. u Šangaju, Hoze Kareras Gala koncert u Lajpcigu, otvaranje Gete instituta u Abu Dabiju, gdje je domaćin bio njemački ministar vanjskih poslova – Štajnmajer, Fudbalsko prvenstvo u Minhenu 2006. godine, itd. Gostovali su i u raznim nacionalnim i internacionalnim medijima: pokrajinska radio televizija MDR TV, SWR Televizija(SWR TV), Bavarska radio televizija(BR TV), Kineska centralna televizija (CCTV), Radio televizija Peru, i dr.   

Značajno je istaći i njihove nastupe u poznatim salama kao što su: Operska kuća u Lajpcigu, Filharmonija u Berlinu, sala Vadat u Teheranu, Gradsko pozorište u Beču, auditorijum Trininad i Tobago u glavnom gradu Republike Trinidada i Tobaga, Aleksandar von Humbolt u Karakasu, Gasteig u Minhenu, sala Gete u Limi, itd. U Aziji, gdje su poznati kao „Dabao i Ksaobao“, imaju redovne turneje, a među najzbudljivijim nastupima izdvajaju koncert u sali za skijanje u Dubaiu na temperaturi od -5 Celzijusa.

Muzička kritika ih predstavlja kao najbolje kulturne ambasadore svoje zemlje koji izvode duhovit program ispunjen muzičkim vještinama i brilijantnim izvođenjem. Prestižni njemački časopis FOCUS je izjavio: „Ludo je to što obojica sve mogu da izvedu na klaviru.“

 Gostovanje dua “Pianotainment” organizuje Ambasada SR Njemačke u saradnji sa KIC-om “Budo Tomović” povodom obilježavanja 30 godina od pada Berlinskog zida. Nastup renomiranog dua u KIC-u je uvršten u manifestaciju “Decembarska umjetnička scena 2019”.

  Nakon koncerta u Podgorici, duo “Pianotainment” će gostovati i u Kotoru, 5. decembra, u sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” u 19 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 1 =