Podgorica, Tivat – Međunarodni projekat “Tina Modoti”

 

 

U sklopu međunarodnog projekta pod nazivom „Tina Modoti”, koji se realizuje od 5. do 30. maja u Podgorici i Tivtu, biće prikazana kolekcija od 100 crno-bijelih fotografija jedne od najznačajnih umjetnica 20. vijeka – Tine Modoti (1896-1942), kao i dokumetarac „Tinisima, dogma i strast.” (2011) rediteljke Laure Martinez Diaz. Otvaranje izložbe u Podgorici biće upriličeno u petak, 5. maja sa početkom u 20 časova u Umjetničkom paviljonu ULUCG i trajaće do 13. maja, dok će dokumentarni film biti prikazan u subotu, 6. maja u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” sa početkom u 19 časova. Od 15. do 30. maja radovi će biti izloženi u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru (Tivat), a projekcija dokumentarca planirana je za utorak, 16. maj, sa početkom u 20 časova.

 

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA 

Kolekcija fotografija Tine Modoti uključuje 100 crno-bijelih radova i u najvećoj mjeri obuhvata ostvarenja nastala u Meksiku tokom druge decenije 20. vijeka. Ova najobimnija i najvažnija faza stvaralaštva Modotijeve inicijalno je vezana za  eksperimente u prikazima mrtve prirode, objekata, enterijera i dijelova arhitektonskih zdanja, ali prevashodno za dokumentovanje socijalnih promjena i revolucionarnog duha vremena u kojem je živjela.

Kolekcija obuhvata brojna ostvarenja za koje je inspiraciju tražila na meksičkim ulicama, fotografišući stanovništvo, istaknute umjetnike, intelektualce i političare tog vremena, kao i meksičku radničku klasu. Dio njenog opusa uključuje i prikaze meksičkih Indijanaca u regiji Oahaka, a pored njih, biće predstavljeno i nekoliko fotografija iz Berlina, kao i aktovi i portreti Tine Modoti koje su radili čuveni fotograf Edvard Veston i anonimni autori.

 

BIOGRAFSKI DOKUMENTARAC

Tinisima, dogma i strast
Rediteljka: Laura Martinez Diaz
Italija, Meksiko, 52 min, 2011.
Jezik: italijanski (engleski titl)
Produkcija: Cinemazero& FONCA

U dokumentarnom filmu „Tinisima, dogma i strast” hronološki je ispraćen život Tine Modoti, fotografkinje frijulskog porijekla, počevši od njenog djetinjstva i rane mladosti u Udinama i odlaska iz Italije. Sa 16 godina Modoti započinje put sličan brojnim Italijanima sa početka 20. vijeka, i biva prinuđena da migrira i pridruži se svom ocu u SAD 1913. godine. Deset godina kasnije seli se u Meksiko, zemlju koja nakon prve revolucije u tom vijeku prolazi kroz pravi umjetnički preporod i u koju dolaze brojni intelektualci i avangardni umjetnici. Tina biva očarana Meksiko Sitijem, gradom koji je odisao slobodom i u kojem je kreativnost bila u službi društva, zbog čega se odlučuje da ostane da živi u njemu. U poetičnom dokumentarcu, u kojem je dosta prostora dato izvrsnim fotografijama Modotijeve, smjenjuju se i slike današnjeg Udina i regije Frijuli, te arhivski snimci Meksika s početka 20. vijeka.

 

BIOGRAFIJA

Tina Modoti (1896-1942) fotografkinja, model, glumica i revolucionarna politička aktivistkinja, rođena je u Udinama, Italija. Emigrirala je u SAD sa 16 godina. U ranoj mladosti igrala je u nekoliko pozorišnih predstava i nijemih holivudskih filmova i bila je model umjetnicima. Zajedno sa svojim mentorom, čuvenim fotografom Edvardom Vestonom, 1923. godine odlazi u Meksiko Siti. Modoti se ubrzo susrijeće sa tamošnjim avangardistima i postaje oficijelna fotografkinja cvjetajućeg meksičkog muralističkog pokreta. Od 1927. pridružuje se Meksičkoj komunističkoj partiji, a njeni radovi postaju sve više politički motivisani. Fotografije objavljuje u časopisima poput: „Meksikan Folkvejs”, „Forma”, kao i mnogo radikalnijem „El Maćete”. Velika samostalna izložba koju je imala 1929. godine u Nacionalnoj biblioteci promovisana je kao „Prva revolucionarna izložba fotografija u Meksiku”. Zbog političkog angažovanja, ubrzo je deportovana iz zemlje. Tokom izgnanstva boravi u Njemačkoj, Rusiji i Španiji, da bi se deset godina kasnije, pod lažnim imenom, vratila u Meksiko, gdje i umire u 46. godini života.

 

ORGANIZATOR, POKROVITELJI I SPONZORI

Organizator događaja je NVO Most kulture, a pokrovitelji su: Glavni grad Podgorica, Ambasada Italije u Podgorici, Italijanski kulturni centar, Regija Frijuli Venecija Đulija, Opština Udine, Opština Tivat i Turistička organizacija Podgorice. Sponzor projekta je Terna Crna Gora, dok su partneri: Fondacija Cinemazero, Porto Montenegro, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Metropolis, Fleka, Golbi Print, Costa Design, Jokanović računovodstvo i finansijsko savjetovanje.

 

ORGANIZATOR

NVO Most kulture je nevladina organizacija iz Podgorice koja za cilj ima povezivanje Crne Gore sa čitavim svijetom kroz realizaciju kulturnih manifestacija iz oblasti vizuelne, scenske, filmske, književne, muzičke umjetnosti, kao i posredstvom svih oblika kreativnog izražavanja pojedinaca i organizacija. Cilj tih manifestacija je jačanje međunarodne saradnje i obogaćivanje kulturne ponude u Crnoj Gori, koja bi umnogome doprinosila kvalitetnijem životu građana.

Brojni kontakti i veze sa umjetnicima i institucijama kulture širom Evrope i svijeta, koje su entuzijasti naše nevladine organizacije gradili tokom profesionalnih karijera, predstavljaju veliku bazu mogućnosti za uspostavljanje kulturne saradnje i razmjene. U cilju obogaćivanja znanja i razvijanja međukulturalnog dijaloga, naša organizacija će kroz aktivnosti koje identifikuju kulturne vrijednosti sarađivati sa drugim udruženjima, organizacijama, državnim i opštinskim institucijama, ambasadama, osobama i privrednim subjektima od značaja za kulturu. Dugoročni cilj organizacije je biti pouzdan partner pri realizaciji Nacionalne kulturne strategije u oblasti međunarodne saradnje.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 14 =