Podgorica – U susret FIAT-u 2017

 

 

Na pragu smo septembra i još jednog Festivala internacionalnog alternativnog teatra. FIAT 2017 počeće 8. i trajati do 17. septembra 2017. godine. Tokom deset festivalskih dana, u glavni grad vratiće se jedinstveni duh FIAT-a kroz mnoštvo različitih programa i segmenata: od takmičarske selekcije predstava, gostovanja, predstavljanja umjetnika i umjetničkih grupa, likovnog, filmskog i književnog programa, karakterističnog muzičkog segmenta do kreativnih industrija.

Ove godine na FIAT-u, imaćemo predstavljanje francuskog uličnog teatra, ukupno tri predstave po izboru selektorke Florijan Gaber, u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš i Francuskim kulturnim centrom u Crnoj Gori, kao i četiri predstave slovenačkog plesnog teatra po izboru selektora Nika Goršiča, u saradnji sa Ambasadom Slovenije. Sve ove predstave stavljaju fokus na zemlje iz kojih dolaze i, po izboru selektora, najbolje prezentuju alternativnu scenu i izraz zemalja. 

Pored Fokusa, ovogodišnji FIAT obilovaće internacionalnim gostovanjima iz Rusije, Brazila, Italije, Austrije, Latvije, te zemalja regiona, Hrvatske i Srbije. Pored gostiju sa strane, fiatovska publika će imati prilike da pogleda i predstave u vantakmičarskoj selekciji nastale u koprodukciji FIAT-a sa Budva Grad teatrom i JU “Zahumlje” iz Nikšića, predstava “Tri sestre”,  u režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatović, i koprodukcije FIAT-a i Crnogorskog naodnog pozorišta, predstave “Danzen” Damjana Pejanovića, kao i gostovanja domaćih predstava sa akcentom na teatar za mlade kroz predstave “Kapital djeca” Petra Pejakovića i Dušana Murića i predstavu “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” danilovgradske Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”.

Festival će se odvijati na više lokacija u Podgorici: Kuslevova kuća, KIC “Budo Tomović”, Crnogorsko narodno pozorište, prostor parka na Kruševcu i Perjanički dom. Fiatovski duh prošetaće se i drugim gradovima u Crnoj Gori. Iz direkcije navode da će predstave uličnog teatra imati gostovanja u Kotoru, u saradnji sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković”, a spremaju iznenađenja i u još nekim gradovima. Ulaz na sve programe festivala, kao i do sad, biće besplatan.

I ove godine FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Glavnog grada Podgorice, kao i uz pomoć drugih sponzora i prijatelja festivala. Ipak, iz festivala se i dalje nadaju boljim danima za nezavisnu umjetničku scenu u Crnoj Gori, čekajući realizaciju inicijative dodjele jedinstvenog prostora koji bi bio svojevrsna baza kompletnoj nezavisnoj kreativnoj sceni u kojoj bi stvaraoci dobili adekvatne uslove za rad, razvoj i građenje konteksta neophodnog za razvoj ukupne crnogorske kulture.

Kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđen je i kroz članstvo festivala u EFFE mreži (“Europe for Festivals, Festivals for Europe”) i dobijanjem oznake kvaliteta koju mogu nositi samo festivali sa posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Ova oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces a ona je garancija izvanrednosti i vidljivosti festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =