Podgorica – U susret FIAT-u

 

 

FIAT 2018. počinje 7. i trajaće do 16. septembra. Pokrovitelji festivala i ove godine su Ministarstvo kulture Crne Gore i Glavni grad Podgorica.

Festival će se realizovati uz podršku brojnih sponzora, a saradnja sa Telenor fondacijom ovogodišnje izdanje FIAT-a krunisala je veb sajtom i mobilnom aplikacijom. S tim u vezi, FIAT je prvi festival u Crnoj Gori koji je napravio još jedan korak bolje komunikacije prema svojoj publici i to putem mobilne aplikacije i veb sajta za čiju realizaciju je zadužen studio interaktivnog dizajna Fleka.

Za dizajn FIAT 2018 zaslužan je Roman Đuranović i Garaža Design.

Kada govorimo o programu, već je poznato da u glavnoj, takmičarskoj selekciji festivala će se izvesti 10 predstava iz različitih zemlja svijeta i regiona:
„Galaktička Crvenkapica“ (Španija) u saradnji sa Instiut Ramon Llull, Barselona
„Sablazan u dolini Šentflorijana“ (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina)
„Ćao, prijatno!“ (Makedonija)
„Sin“ (Crna Gora)
„KA-F-KA“ (Francuska) u saradnji sa Francuskim institutom Podgorica
„Majka i dijete“ (Albanija)
„Bpolar“ (Izrael) u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu
„Morgan i Frimen“ (Mađarska) i „Dobar zvuk u naletima“ (Mađarska) u saradnji sa Ambasom Mađarske u Podgorici
“Dream of life” (Hrvatska)

U okviru takmičarske selekcije i FIAT fokusa su predstave iz Mađarske, u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici:
“Dobar zvuk u naletima” – opera Lazla Sarija
“Morgan i Frimen” – izvedba, muzika, koreografija i režija Ferenc Fehera Segmenat FIAT putovanje program festivala donosi i drugim gradovima Crne Gore.
Tako će se ove godine u saradnji sa JU KC “Nikola Đurković” Kotor makedonska predstava “Ćao, prijatno!” odigrati u Kotoru 9.septembra u 22h na Pjacu od kina.

pratećem programu festivala odvijaće se mnogo toga. Sa zadovoljstvom FIAT najavljuje:
Književni program pod nazivom “San ulica lopta” i promociju knjiga Boža Koprivice „I dečak može obećati” i „San ulice” sa veoma interesantnim gostima koji garantuju izuzetno FIAT-ovsko književno veče.

Likovni program donosi skulpturu „Love is in the air“ Katarine Tomašević Crawford i izložbu „Organika“ Aleksandra Saše Vukotića koje će biti na prostoru Kuslevove kuće u toku trajanja festivala. Obije izložbe su prodajnog karaktera jer iz direkcije festivala se uviđa da u crnogorskom kulturnom miljeu nema dovoljno prostora za prodaju umjetničkih djela.

Filmski segment zaokružen je nazivom “Pomijeranje granica” koji je i ove godine pod uredništvom člana FIAT tima filmskog snimatelja Vladimira Vučinića. Stoga, FIAT prikazuje dva programa: Omaž Gojku Kastratoviću, jednom od najznačajnijih crnogroskih stvaraoca i veče kratkih filmova Normana Mc Larena.

Kao i uvijek FIAT donosi dobro raspoloženje i uz muzički program – ove godine publika će čuti bogat muzički program u kombinaciji DJ-eva (FM Mirda i DJ Britney´s Tears). FIAT će i dalje nastaviti da afirmiše crnogorske stvaraoce, pa će se ove godine FIAT-ovskoj publici predstaviti novoosnovani alternativni
eksperimentalni muzički sastav Gear Acquisition. Festival će biti zatvoren koncertom već afirmisane crnogorske poznate umjetnice Marije Božović.

FIAT 2018 posebnu pažnju posvetio je kreativnim industrijama. U tom smislu ima i urednika ovog programa, producenta Edina Jašarevića koji je za ovaj segmenat izabrao pet izlagača/umjetnika. Razvoj kreativnih industrija u Crnoj Gori u proteklim godinama obilježen je snažnim i sve većim rastom samozaposlenih unutar sektora kulture u oblastima svojih malih pogona za dizajn, arts&crafts radionicama, gaminga, online portala itd. Takođe, svoje kreativno umijeće predstaviće i ove godine Anđelko Vasiljević kroz ručno rađenu dekorativnu rasvjetu.
U sklopu programa organizovan je
FIAT forum na temu kreativnih industrija.

U toku trajanja festivala svi posjetioci će biti u prilici da isprobaju inovativnu metodu TEENLIFTING-a u Kuslevovoj kući. TEENLIFTING elektrostimulacija mišića lica, tijela i zdjelice je neinvazivna metoda pomlađivanja i rehabilitacije, dr Sanje Malbaše Gošović.

Direkcija festivala, Kuslevova kuća, kao i svake godine biće mjesto druženja, susreta i razmjena ideja, pa vas sa zadovoljstvom pozivamo da budete dio ovogodišnjeg FIAT-a!

ZA VIŠE INFORMACIJA O PROGRAMIMA FIATA
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA